zoals Kanamoto, de mensen om zijn vinger te winden’; ‘Indien A, B of een van de anderen (...) haar aanspraken, zou Kyoko misschien met hen een relatie aanknopen.’ De verteltechniek lijkt willekeurig en niet doordacht, de stijl is vlak - ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit pulp is.
Een gelijkaardig probleem stelt zich met de fragmenten uit de roman Individual projection (1997) van Abe Kazushige. Wat is dit voor literatuur? In Individual projection komen naar verluidt spionage, complotten en paranoia aan bod, maar die thema's op zich laten nog niet toe om Thomas Pynchon van een doordeweekse thrillerauteur te onderscheiden. Een bescheiden vergelijking met een Nederlandstalige auteur had al veel kunnen verhelderen. Luk van Haute geeft wel aan dat Abe Kazushige een belangrijke figuur is uit de zogenaamde J-literatuur, die als een soort synthese geldt tussen de meer academische en de populaire literatuur: ‘literaire kwaliteit die toch een breed (en vooral jong) publiek aansprak’. Hij vermeldt ook dat bij de lancering van de term J-literatuur ‘duidelijke commerciële overwegingen’ meespeelden.
De fragmenten suggereren alvast dat het om modieuze, hippe grootstad-literatuur gaat met weinig of geen literaire pretenties. De verteltrant lijkt nogal kitscherig en ouderwets: een nadrukkelijk aanwezige verteller haalt herinneringen op (‘hoe het allemaal zover heeft kunnen komen’) en tracht spanning op te wekken door vanuit de terugblik op de afloop te anticiperen: ‘De inhoud van deze ontmoeting stelde, vergeleken met wat we later zouden meemaken, niet veel voor en zal ik hier achterwege laten.’ Op basis van die fragmenten is het niet echt uit te maken of Abe Kazushige houdt van pastiches en ironie, dan wel simpelweg een vlot verhaal wilde vertellen. Evenmin kan worden opgemaakt of de fragmenten al dan niet recht doen aan de constructie van de roman.
Voorts een verhaal van Kirino Natsuo (misschien de interessantste tekst in dit dossier), gedichten van Sono Sion en Ito Hiromi en een essay van Dirk Leyman over Murakami Haruki, de Japanse Nobelprijskandidaat bij