Nick Knight, Orlan en Walter van Beirendonck. Of uit The artist's body (Phaidon, London, 2000), met de sadomasochistische performances en foto's van Marina Abramovíc, Gina Pane en Cindy Sherman.
Huid, litteken, mutilatie, bloed en lichaamsscheur zijn in deze aflevering de thema's van Dirk van Bastelaere (de erotiek van de autocrash), Jan Fabre (‘Ik ben bloed’), Saskia de Coster (‘Tear us apart’) en Elke Boon (videostills).
Palimpsest
Ondanks de waarde die de middeleeuwer aan het geschreven woord hecht, blijken sommige teksten na jaren of eeuwen niet langer relevant.
Om zuinigheidsredenen worden passages weggeradeerd en overschreven. Hier en daar blijven de sporen van het hergebruik zichtbaar.
In de hedendaagse kunst is de palimpsest de metafoor geworden voor de vergankelijkheid van generaties en voor het bewuste en het onderbewuste van de psyche. De joodse kunstenares Bracha Lichtenberg schildert intieme palimpsesten als transportzones van het trauma. Het eerste weggeduwde beeld of de eerste verwijderde tekst fungeert als de therapeutische drager van het zichtbare beeld.
In dit nummer maken Jan van Imschoot en Peter Verhelst met kleur en woord een palimpsest, terwijl Bas Groes de rol van de palimpsest onderzoekt bij Iain Sinclair en Peter Verhelst.
Sommige auteurs zoomen ook nauwer in op de Middeleeuwen zelf: Jan Fabre noemt zijn theatertekst een ‘middeleeuws sprookje’, Leo Pleysier schrijft ‘miniatuurtjes’, Koen Peeters houdt een (ironisch) pleidooi voor handleeskunde en Leon Gommers legt ons uit hoe die prachtige kleuren op olieverfdoeken totstandkwamen.
Hugo Bousset