‘suggereer’ dat Bourdieu kwaliteit ‘een verdachte eigenschap’ vindt (p. 669) en de orthodoxie belijdt zich tegen de elitaire cultuur te richten (ibid.) Waar haalt u dat toch allemaal vandaan? Ja, uit mijn rede, dat zie ik, maar bij andere namen en andere gedeelten, in andere contexten. Is dat de manier van lezen die u uw studenten leert? Dan hebben ze het getroffen.
Verder suggereert u dat ik allerlei boeken niet gelezen heb, vooral van de door u zo hevig bewonderde Yale Critics, terwijl u zelf de moeite niet neemt de noten bij mijn korte en door u verder zo aandachtig bestudeerde tekst een blik waardig te keuren. Zodat u kunt beweren dat ik geen onderscheid maak tussen recensent en criticus (zou voor mij niet hoeven, maar het gebeurt in noot 14), zodat u zegt niet te begrijpen waarom ik over vooruitgang spreek (p. 675) terwijl de daarbij staande noot 38 u dat had kunnen verhelderen. Enzovoort.
Alleen op noot 13 was uw oog wonderlijk genoeg gevallen, waarin ik niet genoeg aandacht aan de Vlaamse kritiek besteed, zodat ik uw bijdrage in ditzelfde DWB helemaal over het hoofd heb gezien bij mijn bespreking van de discussie naar aanleiding van Mörings Kellendonklezing. Troost u, nu heb ik iets van u gelezen, en ik reageer er zelfs op. Ik hoop echter dat u begrijpt dat ik weinig zin heb al uw verdraaiingen en vergissingen recht te zetten. Ik had graag over iets inhoudelijks van gedachten gewisseld, over het engagement (in de betekenis die ik daaraan geef) van een literatuuropvatting als die van Bousset, die natuurlijk in zekere zin wel degelijk van een bepaalde betrokkenheid getuigt. Daarover was een zinvolle discussie te voeren.
U mag uw ergernis spuien over houtsnijdende kritiek van mij in het programma Zeeman met Boeken over Jeroen Brouwers' Geheime kamers (waar u mijn standpunt opnieuw verdraait), u mag de slotwoorden van mijn rede, waarin ik zeg dat mijn critici zelden gelijk hadden, letterlijk lezen, al is uw beroep dan literatuurwetenschapper, u mag uw studenten bederven met uw wonderlijke leesmethode, u mag mij de raarste dingen