bij uitgeverij Peeters, met een begeleidend essay van Wildemeersch.
Maar Tijd en Mens is meer dan Walravens, Claus en Boon. Deze laatste vertelt iets over de redactievergaderingen:
‘Onvergetelijk zijn de avonden geweest, die we voor ons tijdschrift samen doorbrachten in die smalle straat te Brussel, steeds vol kratten en wegwaaiend inpakpapier, achter de hoge muren der magazijnen van de grootwarenhuizen. Een donker huis met een verraderlijke trap waar bijna iedereen van Tijd en Mens gevallen is of zich de voet verstuikte. Daar zaten we dan, de enthousiaste Jan Walravens, Ben Cami en Marcel Wauters en Maurice D'Haese, Albert Bontridder stil en zwijgend in een hoekje, Remy C. van de Kerckhove met weer totaal andere opvattingen en ideeën, die met haast niemands opvattingen en ideeën strookten, en af en toe verscheen ook die jonge man die Hugo Claus heette, alsof het een prins was die zich in een onderontwikkeld gebied waagde. En alsof dat niet voldoende was, ook nog met een blonde en zwijgende filmster aan de arm verscheen.’
Dit DWB-nummer wil juist uitdrukkelijk aandacht vragen voor vergeten Vijftigers, meestal met een reactie van een jong auteur. In haast alle bloemlezingen ontbreken (ten onrechte) de namen van dichters als Marcel Wauters, Albert Bontridder, Ben Cami en Remy C. van de Kerckhove. Wie spreekt er nog over de spectaculaire theatervernieuwing van Tone Brulin en de schitterende verhalen van Maurice D'Haese?
Een tijdschrift over een tijdschrift: dit gegeven is de aanleiding om in een paar essays te reflecteren over de plaats van zo'n tijdschrift in het literaire bedrijf. Centrum of periferie? Traditie of avant-garde? Het is haast te verwachten en te voorzien: de stelling luidt dat de grote, gezeten tijdschriften het ‘beste’ uit de kleine, experimentele opnemen, en daardoor dat ‘beste’ canoniseren en onschadelijk maken.
Dat de realiteit te velde minder simpel is, moge misschien blijken uit DWB 99/4, de aflevering over elektronische literatuur. Het oudste, en samen met het NWT meest gecanoniseerde literaire tijdschrift van Vlaanderen dat nieuwe vormen van literatuur aanreikt: eigenlijk kan het niet, en toch gebeurt het.
Wie sommige adressen van literaire sites nog eens wil bezoeken, en tevens zien hoe die intussen al zijn geëvolueerd, kan binnenkort op onze door Jos Smeets ontworpen website terecht. (Elektronische) literatuur stroomt en heeft meer dan één gezicht. Zoals Janus.
Hugo Bousset