persoonlijke correspondentie ben gaan toepassen. Daardoor kan ik te allen tijde controleren wàt ik aan wìe heb geschreven.
Al die brieven en dubbels bewaar ik in mappen. De oudste brief dateert van 24/6/1915. Hij werd geschreven door Onkel Gerard vanuit het S.B. Res. Jnf. Regt. 25 4. Kamp en is gericht aan mijn moeder die toen tien was.
De hele ‘familiale’ correspondentie beslaat intussen twaalf mappen. Vanzelfsprekend zijn de brieven chronologisch gerangschikt. Dat heeft tot gevolg dat na een brief van mijn Mexicaanse broer, een kattebelletje van mijn zus uit Mol of een vakantie-ansicht van mijn schoonmoeder uit Benidorm kan volgen.
Aparte mappen heb ik aangelegd voor mijn correspondentie met collega's, uitgevers, theaters & theatermensen, filmproducenten & filmmakers, tv-omroepen & -mensen, productiehuizen, kranten & tijdschriften, enzovoort.
Uit sommige mappen zijn ook submappen ontstaan. Zo heeft de map Uitgevers in de loop der jaren de mappen Manteau, Houtekiet en De Bezige Bij gebaard.
Aan de hand van al dat materiaal zou je niet alleen mijn hele familiegeschiedenis kunnen reconstrueren, je zou er ook mooie tijdsbeelden uit kunnen distilleren. Ik merk bijvoorbeeld dat ik in mijn brieven aan mijn Mexicaanse broer, net zoals mijn vader dat eertijds deed, steevast ‘de toestand in de wereld’ bespreek en de ‘Belgische situatie’ voor hem samenvat.
Van een deeltje van die correspondentie heb ik intussen al gebruik gemaakt om mijn boek Aantekeningen van een stambewaarder te schrijven. Tussendoor werk ik aan een soort vervolg op dat boek en maak daarbij vooral gebruik van de correspondentie tussen 1948 en 1958. Maar het werk vordert traag doordat er zich in deze turbulente tijden steeds weer urgenter thema's opdringen.
Om deze correspondentie ooit tot een gigantische familiegeschiedenis om te vormen zal ik wellicht de gezegende leeftijd van een Ernst Jünger moeten bereiken. Dat ben ik dan ook van plan.
In de hoop jullie nieuwsgierigheid hiermee enigszins te hebben bevredigd,
vriendelijke en collegiale groet,
Walter van den Broeck |
Vrijheidstraat 18 |
2300 Turnhout |
Walter van den Broeck
Envelop kalligrafisch met kroontjespen beschreven, met een lijntje op de juiste plaats onder het adres. Postzegel van een koninginnenbij. Uit het referentienummer TS/DWB/P&VH//98/1 vallen zo zijn directories af te lezen. Soms zijn wij tegelijk schilders en boekhouders.