in de Italiaanse brieven, waaruit we in dit DWB-nummer een selectie maken. In een andere bijdrage schrijft Elke Brems over haar Walschap-impressies vanuit de roman Sibylle (1938). Het is alsof de auteur door de ogen van zijn vrouwelijk romanpersonage wordt bekeken en geïnterpreteerd.
Engageren kunstenaars en auteurs zich nu nog, in dit fin de millénaire? Ja, maar zijdelings. Peter Verhelst over zijn roman De kleurenvanger (1996): ‘Mijn boek speelt in een van bloed doortrokken, zichzelf vernietigend Europa. Maar op een direct engagement zul je mij niet kunnen betrappen. Dat leidt slechts tot beperkte, want bevooroordeelde literatuur die nog het meeste weg heeft van fundamentalistisch pamflettisme. Engagement leidt tot eenduidigheid’ (in De Groene Amsterdammer, 20.11.1996). Of nog anders: ‘De megafoon vernietigt de boodschap van de kunst’ (Stefan Hertmans in De Standaard, 5.3.1998). Franse intellectuelen en kunstenaars, die in een open brief aan Lionel Jospin protesteerden tegen de drastische verlaging van het cultuurbudget 1997, schreven over het thema van het engagement iets naar mijn hart: ‘A quoi bon lutter contre le Front national par des prises de positions morales, si nous n'entreprenons pas de faire activement circuler du sens dans tous les secteurs de la société?’ (in Libération, 23.7.1997).
Uitzaaiing van betekenissen dus: en daarom blijft DWB een literair tijdschrift. Nu ook met de creatieve inbreng van de Nederlandse dichteres Elma van Haren, die in de kernredactie Brassinga vervangt. Anneke Brassinga verhuist op eigen vraag naar de redactieraad.
Hugo Bousset
Anton van Wilderode (1918-1998)