Beste lezers,
Dit vierde nummer bevat onder meer twee reeksen losjes samenhangende teksten. Van Nu & Straks bestaat honderd jaar. Daar hebben we even aandacht voor, want het tijdschrift heeft niet alleen literaire sporen getrokken, maar was ook maatschappelijk sterk vernieuwend. Over het eerste facet schrijft Walter van den Broeck, die wat heeft met Stijn Streuvels. Over het tweede facet kun je Geert van Istendael lezen, die de relatie tussen August Vermeylen en het Europese anarchisme ter sprake brengt. Bovendien was Van Nu & Straks een open ontmoetingsplaats tussen schrijvers en kunstenaars; vooral de invloed van Henry van de Velde - lid van de Brusselse groep Les XX - en van de ‘Art Nouveau’ was aanzienlijk. Vandaar de prachtige foto's van Patrick de Spiegelaere.
De tweede groep teksten bestaat uit kort proza. Peter Verhelst maakte een zeer gevarieerde keuze met grotesken, poëtisch proza, essayerende beschouwingen, en zelfs een heuse reeks alfabet-teksten van Anneke Brassinga. Die schrijft iets over de charme van kort proza, waarin de oubollige grenzen tussen genres worden weggegomd en je niet geconfronteerd wordt met een auteur-die-weet-waar-hij-naartoe-wil: ‘Wie van woorden houdt, rijtjes, lijsten, files van begrippen, meet zich een in eigen ogen weergaloos sensuele en poëtische kwaliteit aan: springerigheid van denken, het argeloos ontvankelijk gebleven zijn voor de magie van het woord, de litanie, de opsomming, de opstopping, stilgezette beweging.’
We hebben dit keer ook veel aandacht voor buitenlandse literatuur: Peter Bichsel (met kort proza), de bij ons nog onbekende Zweedse dichteres Katarina Frostenson en - in avant-première - een fragment uit de nieuwe vertaling van Joyces Ulysses door Paul Claes en Mon Nys.
Achteraan vind je een eerste lijst met boekhandels waar DWB verkocht wordt. Nog dit jaar zal de Nederlandse lijst even lang worden als de Vlaamse. Of nog langer.
Hugo Bousset