Maastricht
‘Een Hollander ontdekt Vlaanderen. Om dit te ondernemen ga ik nu de Moerdijkbrug over,’ schreef Godfried Bomans in het jaar van zijn dood, 1971. Het waren ook de eerste woorden van een reeks televisieprogramma's over wie in het noorden de Zuiderburen heten. ‘Om dit te ondernemen ga ik nu de Moerdijkbrug over.’ Wat een potsierlijke zin, nu, maar naar ik aanneem twintig jaar geleden ook al. Bomans ging Vlaanderen ontdekken, lezen we in de flaptekst van de boekuitgave die de schrijver-televisiepersoonlijkheid van zijn gesprekken deed verschijnen. ‘Een Fries of een Limburger zou het stellig anders hebben gedaan en wellicht andere dingen hebben opgemerkt.’
Ik ben een in Maastricht woonachtige Limburger. Geen Hollander dus. Als ik met de trein naar Leuven reis of naar Brussel - bij voorbeeld om er de redactievergaderingen van Dietsche Warande & Belfort bij te wonen - kom ik, vlak achter de grens, meteen in Franstalig gebied terecht. Voor mij is de Moerdijkbrug, met haar Noord-Zuid-symboliek, geen obstakel. De weg door ‘Wallonië’ bepaalt de wijze waarop ik ‘Vlaanderen’ ervaar: als ‘België’ vooral. Al reizend verlaat ik het Nederlands voor korte tijd, om het daarna, op aangename wijze van kleur en klank veranderd, terug te krijgen. Hetzelfde anders, en de bekoorlijkheid daarvan.
Als Maastrichtenaar woon je nergens, niet in ‘Holland’, niet in ‘Vlaanderen’. Ik leef in een tussengebied. Bestaat Maastricht trouwens wel? In de internationale pers wordt de naam tegenwoordig voortdurend van aanhalingstekens voorzien: ‘Maastricht’. Mijn woonplaats is een woord geworden, gekoppeld aan een waar netwerk van louter woorden: het Verdrag van Maastricht. Het kan gebeuren dat ik over de Markt loop en niets meer ruik. Dat de gevels van bordkarton lijken. In het café eet ik een broodje dat onder mijn handen vervluchtigt, terwijl de soep die voor mij staat langzaam in ‘soep’ verandert. ‘Maastricht’ zweeft. Een ballon.
In Leuven en Brussel zet men zijn voeten stevig op de grond. Mag ik even overdrijven? Het katholicisme heeft er de metafysica in leven gehouden, in een mooie aards gezinde variant. Maastricht kent dat ook. Maar ‘Maastricht’?
‘Wiel Kusters zorgt voor een nauwe relatie met Nederland,’ schrijft de hoofdredacteur van het zich vernieuwende DWB. Heel graag. Maar ik wil ook wel verantwoordelijk zijn voor een nauwe relatie met ‘Vlaanderen’, vanuit Nederlandse optiek. En dat ik daarbij wel eens zal moeten strijden tegen nostalgische gevoelens die het cultuur-katholicisme