In kort bestek
J. Bernlef, Op het noorden. Essays. Amsterdam, Querido, 1987, 240 p.
Frans van Campenhout, Leven en werk van Jan de Hartog. Antwerpen, De Nederlanden, 1987, 104 p.
Pierre H. Dubois, Memoranda. Hermetisch en besterd. Literair leven in jaren van onrust. 's-Gravenhage, Nijgh & van Ditmar, 203 p.
Gerrit Krol, Helmholtz' Paradijs. Essays over kunst en wetenschap. Amsterdam, Querido, 1987, 152 p.
Nadat Bernlef jaren geschreven had voor een beperkt publiek van poëzie- en prozafijnproevers, is hij plots zeer populair geworden met de romans Hersenschimmen en Publiek geheim; het laatste boek is een ijzersterk werk, dat zeer terecht de eerste AKO-literatuurprijs kreeg. Voor de uitgever is het blijkbaar een goede gelegenheid om ook de essays over kunst te bundelen die Bernlef in de loop der jaren heeft geschreven. Het is een stevig boekwerk geworden, waarin wel de jaren van ontstaan worden vermeld, maar jammer genoeg niet de vroegere publikatieplaatsen.
In vier delen behandelt Bernlef achtereenvolgens moderne plastische kunst, foto en film (van Bresson tot Laurel en Hardy), literatuur (vooral poëzie, maar ook het proza van Gilliams), muziek (vooral jazz). Hij schrijft vaak essays, maar ook tekstanalyses (bij Bresson), echte en fictieve interviews (‘Meneer Morandi, een laatste vraag. Op 18 juni 1964 bent u hier in dit huis gestorven. - Dat herinner ik mij niet. Maar misschien hebt u gelijk,’ p. 67), biografische flarden.
Bernlef probeert metakunst te maken, en slaagt daarin soms voortreffelijk. Steeds situeert hij het werk in zijn ontstaans- en receptiecontext: Gilliams' milieu en moederbinding, de artistieke wording van Picabia, de woonruimten van Hopper; Bernlef die voor het eerst een plaat van Jimmy Yancey hoort, een tentoonstelling van Picabia bezoekt, het atelier van Hopper leert kennen. Deze (meestal als inleiding gebruikte) benadering legt natuurlijk de nadruk op de context, maar wordt teruggeplaatst naar het kunstobject: de vervreemding of ontreddering die de recipiënt bevangt, wordt als categorie van het object voorgesteld. Bernlef heeft een voorliefde voor kunst die bedrieglijk realistisch is; hij heeft vooral oog voor de lichte verschuiving, de verwijdering uit de vertrouwde omgeving, de beklemtoning van relaties of lichtval die de werkelijkheid als schijn ontmaskert, en van kunst de essentie maakt. Bernlef benadert het kunstwerk empirisch, hij laat het zelf spreken; het boek bevat dan ook heel wat foto's. Maar wat het meedeelt is een boodschap die Bernlef er, met zijn scherpe inzichten en zijn gedurfde en briljante redeneringen, in hoofdzaak zelf heeft in geplaatst; het is een genoegen om de uiteenzetting te volgen, maar men leert meer over Bernlefs rusteloze zoektocht naar de grondslagen van zijn levenssituatie dan over de opgevoerde kunst.
Voor de lezer is dit boek een boeiende tocht in Bernlefs voetsporen.
Weinig gelauwerd, immens veel verkocht en opgevoerd; niet als ernstig schrijver beschouwd - behalve door de talloze lezers. Werk en persoonlijkheid van Jan de Hartog zijn het type-voorbeeld van een verschijnsel dat onder vakgenoten niet wordt gewaardeerd, maar waarvan het publiek niet genoeg kan krijgen (wat van die vakgenoten dan weer niet kan gezegd worden). Over dat fenomeen heeft Frans van Campenhout een eenvoudig, traditioneel boekje geschreven met een biografische schets, een overzicht van het werk, foto's van de auteur (erg eenzijdig geselecteerd), een reeks noten en een niet-wetenschappelijk verantwoorde maar wel grondige bibliografie.
De analyse van het werk beperkt zich meestal tot het navertellen van de plot, een summiere schets van de context, een voorspelbare en vaak zwak geformuleerde typering van de vorm, en een nuchtere beoordeling: een eenvoudig beeld van een rechtlijnig mens. Geen hoogstandjes, geen wetenschap, maar compacte informatie voor de haastige consument.
En die heeft ook zijn rechten.
Pierre H. Dubois, een wijs man en stilaan een van de nestors van onze letteren, voelt de behoefte zijn herinneringen te registreren. Zijn bedoeling is ‘het vastleggen van dingen die men zich herinne-