te veel. Waarom die nadrukkelijkheid? Uit vrees dat de (volwassen) lezer de parallel niet zélf zou bemerken? Hoe dan ook, na de terugkeer uit Venetië lijken de relatieproblemen tussen Belle en Harry niet te zijn opgelost, en daarom zullen ze de tocht naar Koerdistan ondernemen. Het wordt een ‘Reizen als therapie (...) De ultieme test’ (p. 15). Op het laatste moment wordt er echter beslist dat ook Adriaan zal meegaan, tot aan de Iraanse grens in Dogubayazit.
Wie is nu die Adriaan? Het schrijven over hem valt Harry vrij moeilijk, al is Adriaan zijn vriend. Hij is immers óók de vriend van Belle, en Harry is ervan overtuigd dat Adriaan in stilte verliefd is op haar. Maar hij wil niet kleinburgerlijk doen door de confrontatie uit de weg te gaan. Zelf had Harry ooit een vluchtig avontuurtje met Vera, de echtgenote van Adriaan, maar toen was het huwelijk al zo ver stuk dat er geen moeilijkheden van kwamen. Harry bracht zelfs, wat later, de echtscheiding in orde. Via de school leert Belle Adriaan kennen (die pedagoog is) en al vlug ontstaat een innige vriendschap. Terwijl het in De kracht Harry was die van tekenen en schilderen hield, is het nu Adriaan die erg bedreven is in het maken van aquarellen. En nu gaan ze dus met z'n drieën op reis, naar de Koerden.
Het reisverhaal zelf is samengesteld uit een achteraf geschreven verslag, aangevuld met dagboeknotities en bedenkingen. Op de structuur van het boek kom ik te gelegener tijd trouwens nog terug. Reizen betekent voor Harry een ‘vernuftig gecamoufleerd afleidingsmanoeuvre tegen de ultieme aftakeling’, een ‘ultieme wanhoopsdaad om te redden wat niet meer te redden is.’ (p. 33). Het zal dus allesbehalve een georganiseerde uitstap worden met overnachtingen in luxueuze hotels.
De Passat, uit De kracht, is ook nu weer van de partij en tot in Istanboel verloopt alles vlot. Maar de gesprekken komen al vlug op het onderwerp jaloezie, in het jargon van Adriaan ‘het groenogig monster’ genoemd. In de loop van het verhaal zal Harry steeds meer zijn eigen, groeiende jaloezie, waaraan hij aanvankelijk niet wil toegeven, analyseren. Dit vormt voor mij dan ook het echte thema van het boek, maar dan geprojecteerd tegen het hele reisavontuur. Harry komt namelijk maar niet in het reine met zijn jaloezie en achterdocht, en uiteindelijk zal hij zelfs moeten toegeven dat deze gevoelens - althans voor hem - in de eerste plaats te maken hebben met seks en bezit (cf. p. 72 en 113-114). ‘Als ik met zekerheid wist dat jullie (Adriaan en Belle, K.V.) elkaar alleen maar knuffelden, alleen maar niet-seksueel zouden strelen, ik was er haast zeker van dat het monster nauwelijks zijn klauwen in mijn ziel zou zetten. Dààr lag dus het breekpunt. De ultieme grens. Het kale woordje seks.’ (p. 115).
Ondertussen komen ze, aanvankelijk aarzelend maar daarna steeds vaker in contact met de Koerden, die in Turkije een onderdrukte en zelfs vervolgde minderheid zijn. De landschappen in Koerdistan zijn desolaat en vertonen een overweldigende uitgestrektheid. Wat Harry er vooral in treft is ‘een nieuwe beleving van het tijdbegrip’ (p. 143). De haast en onrust die hij, als westerling, in zich heeft, zijn totaal misplaatst in een streek ‘die in perfecte harmonie is met de natuur, met de landschappen, met het klimaat.’ (p. 145). Uit moeizame gesprekken met Koerden komt vooral naar voren dat zij zich aan hun lot voelen overgelaten door Europa en Amerika, en dat ze daarom hopen op hulp uit Rusland. Het Koerdische volk blijkt een taai, fier maar versplinterd ras te zijn, dat zich onvoldoende kan organiseren om de strijd voor onafhankelijkheid aan te vatten. ‘Pas als ze hun identiteit zullen gevonden hebben, kunnen ze met enige hoop op succes dromen van een eigen Koerdistan. Geen dag vroeger.’ besluit Belle (p. 216).
En hoe zit het ondertussen met Belle en Harry zelf? Het steppelandschap heeft hen flink getekend, ‘het biedt de reiziger geen houvast, hij wordt gedegradeerd tot een bewegende stip in een eindeloosheid die geen grenzen kent, tot een te gemakkelijke prooi in een hete leegte.’ (p. 175). Op die manier komt de kern van hun probleem - verhevigd - aan de oppervlakte (Adriaan is inmid-