[1985/10, Tekst en toon, relaties tussen literatuur en muziek]
Ten geleide
Teksten waar muziek in zit
De redactie van dit tijdschrift levert haar bijdrage tot het Jaar van de Muziek 1985 door de publikatie van dit themanummer dat helemaal aan de relaties tussen literatuur en muziek gewijd is. Naast de meertalige bundel opstellen over ‘poëzie en muziek’, uitgegeven door E. van Itterbeek, is deze speciale aflevering van Dietsche Warande en Belfort een unicum in het tijdschriftenwezen in Vlaanderen in het Jaar van de Muziek. Wij luiden dat jaar met teksten en tonen feestelijk uit.
Vanaf de Troubadours tot Soft Verdict hebben wij een tiental prettig leesbare essays van ‘kenners’ samengebracht. Zij belichten het impact van muzikale tradities, inspiratiebronnen of impulsen op het schrijven vanaf de middeleeuwen tot in de hedendaagse tijd; zij tonen bij gelegenheid ook hoe een befaamd componist zich als schrijver kan ontpoppen, zoals in het geval van Hector Berlioz.
Dit themanummer biedt een representatieve staalkaart van die menigvuldige relaties. Andere stapstenen op die eeuwenlange, boeiende weg van woord en klank hadden kunnen beschreven worden - je hoeft geen encyclopedist te wezen om dat in te zien. Maar van dat eeuwigdurende concerto voor teksten en tonen in het Westen hebben wij in elk geval een aantal markante ‘bewegingen’ laten horen. In de slotafdeling ‘Coda’ trillen nog tal van leuke variaties op het thema na.
Wij danken alle medewerkers aan dit themanummer, inzonderheid de medewerkers uit Nederland, die zo graag en gul onze gasten wilden zijn. Dank ook aan een aantal inzenders van bijdragen die wij om zuiver materiële redenen (de omvang van dit themanummer) niet konden plaatsen.
Met muziek sluiten wij onze jaargang 1985 af. Wij betrouwen erop dat er muziek zit in de volgende!
De redactie