[1985/1]
Bij de 130ste jaargang
Van 1945 tot 1984 heeft Albert Westerlinck dit tijdschrift geleid, eerst als redactiesecretaris, dan als hoofdredacteur. Hij heeft er met groot moreel en literair gezag het profiel van bepaald. Zijn erfenis ligt nu in onze handen. Een uitgebreide redactie neemt de fakkel over ‘met zin voor traditie en openheid naar het nieuwe’. Zij wil zowel de continuïteit verzekeren als de passende vernieuwingen doorvoeren.
De structuur van de redactie werd vanaf jaargang 1985 hervormd. De hoofdredacteur Marcel Janssens en de redactiesecretaris Philip Vermoortel vormen met Hubert Van Herreweghen, Fernand Auwera en Hugo Brems de kernredactie. Tot de redactieraad zijn toegetreden: Greta Seghers, Gaston Durnez, Ludo Simons en Hugo Bousset.
Ludo Simons, die 15 jaar lang het redactiesecretariaat op zich heeft genomen, wenste die taak aan een jongere door te geven. De redactie hecht eraan hem oprecht te danken voor wat hij al die tijd voor het tijdschrift gepresteerd heeft. Als nieuw lid van de redactie verzekert hij mee de continuïteit van ons tijdschrift.
Wij willen de grondtrekken van het profiel, zoals dat in de laatste 40 jaar gegroeid is, gestand blijven: kwaliteit, informatie, openheid. Dietsche Warande wil een podiumfunctie vervullen voor gevestigde waarden maar ook voor jongeren die grensverleggend denken. Ons tijdschrift wil weerspiegelen wat zich in het literaire leven in de Nederlanden (en ver daarbuiten) afspeelt, en tegelijk een toekomstgerichte inspiratie bieden. Naast de literatuur in strikte zin kunnen de verscheidenste aspecten van het ‘geestesleven’ erin aan bod komen. Zoals in het verleden, zal dat gebeuren op de stevige basis van een eigentijds christelijk humanisme en in een geest van constructieve verdraagzaamheid en intellectuele openheid, met oprechte eerbied voor alle waardevolle cultuuruitingen, van welke ideologische signatuur zij ook mogen zijn.
Hoe de huidige redactie haar dubbele taak van voortzetting en vernieuwing opvat, heeft Albert Westerlinck zelf in essentie voortreffelijk verwoord in een ten geleide bij de 106de jaargang. Die programmaverklaring, die niets van haar actualiteitswaarde heeft ingeboet, wordt op de volgende bladzijde in facsimile afgedrukt.
De redactie