Hugo Brems
Kroniek
Contramine
Contramine, de uitgeverij van Tony Rombouts, bestaat 10 jaar. Dat is een reden om feest te vieren. Dat werd dan ook onlangs gedaan door de organisatie van een kleine maar zeer verzorgde tentoonstelling in de foyer van de KNS te Antwerpen.
Voor die gelegenheid gaf Tony Rombouts ook een soort gedenkboek uit: Tien jaar Contramine 1973-1983. Een inventaris met bibliografische documentatie, kritische verantwoording en bloemlezing.
In de inleiding wordt uiterst beknopt iets gezegd over ontstaan en werkwijze van de uitgeverij en over het fonds.
Contramine, zo lezen wij, werd in 1973 opgericht door Tony Rombouts, Maris Bayar en Adriaan Peel, als een v.z.w., waarvan Tony Rombouts ‘algemeen-beheerder’ was en is. Van meet af aan lag het zwaartepunt op de uitgave van een poëziereeks, waarin tot nu toe 50 titels verschenen. De boeken weren ambachtelijk gedrukt en in elkaar gestoken. De trots van de uitgevers gaat daarbij vooral uit naar de in bijna iedere bundel gememoreerde ‘original F.M. Weiler's Liberty National 2 degelpers met pedaalaandrijving’. In die reeks verscheen werk van o.m. Ben Klein, Werner Spillemaeckers, Rob Goswin, Michel Bartosik, Marcel van Maele, Henri-Floris Jespers, Wilfried Adams, Jan van der Hoeven, Lucienne Stassaert, Hendrik Carette, Joris Denoo, Annie Reniers, Wim Zaal, Patrick Conrad, naast natuurlijk ettelijke bundels van de oprichters zelf. Al deze bundels zijn van fraai tot prachtig uitgegeven en sommige ervan, of minstens een luxueus uitgevoerd deel van de oplage, zijn begeerde collectioneurs-items geworden. Ik denk b.v. aan curiosa als ‘Mijn bloed’ (1974, nr. 6) van Rob Goswin, waarbij in bijlage een dennehouten kistje met een monster van de geboortegrond van de auteur en een druppel van zijn bloed in een blokje polyester gevat. Of aan ‘De tijd van een vreemdeling’ (1976, nr. 15) van Henri-Floris Jespers, waarvan o.m. 3 exemplaren ‘genoemd Aglaja, Euphrosyne en Thalia (...) gebonden in zwart leder met een zilverreliëfvorm van Albert Szukalski.’ Dat alles en nog veel meer, afgezien van de talloze illustraties met etsen, tekeningen, litho's.