Er is nog een ander aspect aan dit dichterschap. Christiaens heeft een uitgesproken voorkeur voor het parafraseren, het poëtisch reproduceren van schilderijen, plastische kunstwerken in het algemeen. Hij is er dikwijls op zijn best. Een verklaring daarvoor kan misschien gezocht worden in de analoge opstelling tegenover het materiaal. Zoals de schilder op zich betekenisloze gegevens gebruikt als lijn, kleur, vlak, om er een wereld van betekenissen mee te scheppen, zo wil de dichter zijn taal in de eerste plaats doen spreken uit de manier waarop hij ze tot een geheel, een beeld, een ‘Gestalt’ heeft bewerkt. Meer dan uit wat de woorden aan overgeleverde betekenissen met zich meebrengen. Het is het utopische streven van de experimentele dichters, die met ‘nieuwe griffels en schone leien’ wilden beginnen. Dirk Christaens verbindt in zijn werk de traditie van Van Ostaijen met die van de vijftigers.
Het is er hem in deze ‘beeldgedichten’ helemaal niet om te doen de schilderijen of kunstwerken visueel te suggereren. Hij wil, door de taal op een analoog constructieve manier te gebruiken, in die taal een tegenhanger scheppen van de betekenis van zijn inspiratiebron. Daarbij maakt hij dan dikwijls gebruik van voor de toeschouwer zelfs perifere elementen uit het werk, maar die door manipulatie in de taal suggestief geladen worden.
Zo schreef hij in 1969 Tuin van huid, ‘Verzen om Jeroen Bosch te eren’, zo staan er in deze bundel verzen naar collages van Charline Mahy, naar Van Gogh, naar P. Brueghel, J. Bosch, en het zeer goede ‘Moeder van Moore’ (60), te vergelijken met het bekende gedicht ‘Moore’ van Lucebert.
Zo ook publiceerde hij onlangs de bundel Niemandsland, zestien gedichten bij collages van Charline Mahy, met de bijhorende reprodukties uitgegeven bij Colibrant te Deurle. Zowel wat de collages als wat de gedichten betreft een fascinerende bundel. Wat de auteur schreef als inleiding in de catalogus van haar tentoonstelling te Brussel (1970), geldt ook voor zijn poëzie: ‘Le rêve ne fait ici que prolonger la réalité. Cet amalgame forme un réalisme magique, se révélant toujours comme un défi à la mort, à l'angoisse, à la tristesse, au mensonge, au malheur des hommes.’
Kan men van poëzie meer verwachten?