Experimenteel toneel - experimenteel proza
Een voorstelling bijgewoond van ‘Madeleine of de greep van de macht’ van Eduardo Manet. Het stuk kwam uitstekend over bij een uit intellectuelen bestaand publiek.
Even te voren hadden we twee Moritoen-vergaderingen meegemaakt, die gewijd waren aan ‘Exit’ van Ivo Michiels.
De thematiek van Michiels is nauw verwant met die van Manets stuk: de onmogelijkheid van communicatie, het vullen van de leegte met zinloze gebaren en zinloze woorden, parodies op religieuze ritussen enz. Ook de techniek heeft een en ander gemeen: de opeenvolging van variaties op een thema, het ogenschijnlijk miskennen van rationaliteit en continuïteit in de gedachtengang.
De deelnemers aan de Moritoen-verkenning hadden overwegend de indruk door de auteur in het ootje genomen te zijn, al was die nog zo briljant in het verdedigen van zijn literaire opvattingen. De twee ervaringen stelden ons voor de vraag: hoe te verklaren dat het ene overkomt en het andere niet?
Dat toneel door de regisseur en door de acteurs gemaakt wordt met het materiaal hun door de auteur aan de hand gedaan, is een oude waarheid. Er dient aangestipt dat de vertolking van ‘Madeleine’ uitstekend was, en bij momenten zelfs grandioos. De auteur moet slechts een minimum materiaal geven, de rest doen de vertolkers.
Kan een auteur, die wil gelezen (en niet gespeeld) worden zich straffeloos tot datzelfde minimum beperken? Mag hij van de lezers verlangen dat ze regisseurs en acteurs van zijn teksten worden?
Als hij zulke eisen stelt, komt hij zeker niet tegemoet aan de verlangens van het deel van de ontwikkelden, dat zich nog voor literatuur interesseert. Enkel specialisten zijn geboeid, ze vinden in zijn geschriften stof voor interessante beschouwingen.
Op een van de bedoelde Moritoen-vergaderingen werd gezegd dat de studie van literaire fenomenen op weg is om belangrijker te worden dan de literaire creatie zelf.
Is het de bedoeling dat de literatuur zich in een ghetto opsluit?
Zulke bedoelingen wil Ivo Michiels zich zeker niet toegeschreven zien. Integendeel, hij wil schokken, bewust maken. Hij zei het herhaaldelijk.
Hij bekende echter dat hij vaak met twijfel worstelt over de juistheid van de door hem toegepaste methode.
Ik begrijp zijn twijfel.
Jaak Stervelynck