Lees je niet te pletter
Je kunt nog moeilijk aan de cultuur ontsnappen tegenwoordig. Zelfs autorijden kan een culturele dimensie krijgen, als je tenminste tankt bij BP, want die geven pocketboeken als premie. Wat moet je nu eigenlijk doen: juichen om de promotie die het boek gegeven wordt, of grienen om het feit dat boeken voor deze verlakkerij gebruikt worden?
In elk geval moet men zich verwonderen over het feit dat boeken als lokmiddel blijkbaar interessant zijn. BP ging niet over één nacht ijs. In beide taalgebieden werden telkens een 2000-tal interviews afgenomen en de conclusie was dat boeken misschien zelfs nog interessanter waren dan de long-drink glazen die vroeger zulk groot succes bleken te hebben! Dat wordt dubbel verwonderlijk als men weet, uit het onderzoek van het ‘Universitair Instituut voor Opiniepeiling’, dat in België 1 op 3 mensen nooit ofte nimmer een boek leest. En ze zullen wel allemaal drinken, veronderstel ik.
Vlamingen hoeven, tussen haakjes gezegd, niet in zak en as te zitten om hun aantal boekheidenen. Het is elders niet beter. In ‘Le Courrier de l'Unesco’ van januari 1972 geeft Robert Escarpit in zijn interessant artikel ‘Le faim de lire’ nog enkele cijfers: in Italië leest 40 pct. van de bevolking nooit een boek, net zoals in Hongarije, in Nederland verklaarden 40 pct. dat ze niet graag lezen en in Frankrijk, het cultuurland bij uitstek, zoals in alle schoolboekjes en in de memoires van De Gaulle te lezen staat, neemt 53 pct. van de bevolking nooit een boek vast.
En laat het nou juist in Frankrijk zijn dat verleden jaar een ander benzinemerk (Elf) dergelijke boekenactie lanceerde! En met succes blijkbaar.
Voor het bepalen van de te selecteren titels heeft BP in België vijf studies uitgevoerd. Eerst werden de lectuurgenres naar hun populariteit onderzocht. Op basis daarvan werd, voor elk taalgebied, een lijst van zeventig titels opgesteld, en die werd dan langzaam en zorgvuldig uitgefilterd tot men voor elke taal tien