‘aforismen en citaten’ of iets dergelijks te noemen, wat als groot voordeel heeft dat een heleboel mislukte aforismen toch kunnen opgenomen worden, zodat men vlugger een boekje bij elkaar heeft.
Specialist in dat soort speurderswerk, althans hier in Vlaanderen, is Gerd de Ley. Op korte tijd publiceerde hij reeds vier bloemlezingen. De jongste heet Knipoogjes (Een bloemlezing aforismen en citaten van moderne Vlaamse en Nederlandse auteurs) en werd uitgegeven door Snoeck-Ducaju (Gent), in de reeks ‘Snoekjes’, waarin ook titels zitten als ‘Hoe schrijf ik mijn liefdebrieven? - Praktische handleiding om per briefwisseling uw innerlijke gevoelens op een passende en duidelijke wijze uit te drukken’ en ‘1.000 Raadsels’.
Ik houd van dergelijke boekjes. Men kan er van alles mee doen. Zoals lezen. Of eruit citeren. Omdat men het geestig vindt: ‘Don Juan: iemand met gevoel voor verhoudingen’ (Gust Gils) of ‘Gooi gerust af en toe het badwater weg; er zit niet altijd een kind in’ (Alexander Pola), of omdat men het er bloedernstig mee eens is: ‘De mens is een denkend wezen dat het denken graag aan anderen overlaat’ (Antoon Vloemans), of helemaal niet mee eens is (maar daar vind ik geen voorbeeld van), of omdat het Zeer Diepzinnig is: ‘Ik leef, dus ben ik’ (Marcel Van Maele) of heel banaal: ‘De kleren maken de man. Jawel, maar heb je de mooie japon gezien die daar voorbijliep? Het was een vrouw’ (Johan Daisne). Men kan ook op zoek gaan naar aforismen die men al eens boven een andere naam heeft zien staan, zoals hier op p. 105 waar onder ‘Iedereen praat en klaagt over het weer, maar niemand doet er wat aan’ de naam Piet Theys staat, terwijl overal elders Oscar Wilde als bedenker wordt opgegeven.
Ik geef nog enkele gebruiksmogelijkheden aan voor een lang genot van dergelijke boekjes: over elk onderwerp een beter aforisme zoeken dan wat er staat. Gevorderden kunnen proberen er zelf een te bedenken. Men kan ook proberen sommige teksten wat puntiger te formuleren. Of de geestigheid en/of betekenis van bepaalde citaten te achterhalen. Enz...
Maar het beste is nog dat u zelf wat bedenkt.
Fernand Auwera