E.P.L. Arts S.J.: Philanthropie en Caritas; E.P. Snoeck S.J.: Kristelijke Eerbied en heidensch Zelfrespect. (Bedreigde Waarden). Uitg. ‘De Anjelier’, Brugge, 1946, 61 blz.
Onder den gezamenlijken titel ‘Bedreigde Waarden’ verschijnt in afzonderlijke brochures de bijgewerkte tekst van een reeks geestelijke voordrachten door de Sint-Ignatiusvereeniging in den Winter van 1944-45 te Brussel ingericht.
Het eerste bundeltje omvat twee opstellen, in het eerste waarvan Pater Arts de Caritas behandelt. Hij legt er grondig het wezen van bloot, bepaalt haar beteekenis in het kristelijk leven en stelt ze tegenover de a-kristelijke philanthropie, dit alles op den achtergrond van onze huidige kultuur of kultuurverwording. Pater Arts schrijft in zijn gewonen stijl, dus bijna zooals wij hem ook gewoon zijn te hooren: met verrassende beeldspraak, treffende antithesen, grootsche vergelijkingen en ongenuanceerde affirmaties. Daardoor wordt de lezer, die zich niet van den aanvang te weer stelt, ondergedompeld in een vloed, waaruit het slechts mogelijk is met kloeken armslag weg te geraken. Dergelijken schrijftrant heeft wel het voordeel dat de aandacht van den lezer gespannen blijft, omdat hij een critische houding vergt. Meestal echter geraakt men door die slingerbewegingen wel eenigszins van de wijs, zoodat men spijt de lichtende flitsen -, want die zijn er vele - minder aan inzicht gewonnen heeft dan door een kalmer uiteenzetting.
Wat Pater Arts te veel heeft, heeft Pater Snoeck wel een beetje te weinig. Bij hem in zijn opstel over ‘Kristelijke Eerbied en heidensch Zelfrespect’ een rustiger en logischer gang, een zakelijker beschouwingswijze, maar ook een klein gemis aan dat wat het woord kleur en leven schenkt. Toch is zijn stijl beter aangepast aan den opzet dezer uitgaven, waarmede toch bedoeld wordt heldere uiteenzettingen te geven van waarden, die - daarom zijn er ook afzonderlijke opstellen - elk apart en zonder bijkomstige beschouwingen in hun kern belicht moeten worden.
Een bepaalde bedenking, die allerminst