Kerk en Keizerrijk nog alles in Brabant. Stilaan echter groeit een Brabantsch bewustzijn. Tijdens de vijftiende eeuw kwam de volkstaal meer op het voorplan. De eerste ‘abele’ spelen worden in de volkstaal uitgevoerd op de Markt te Antwerpen. Men bezit evenwel nog geen eigen nationaliteitsgevoel tegenover het officieel optreden der Fransche taal.
Naast het hertogdom Brabant, lag het graafschap Vlaanderen. Vanaf zijn vorming, is dit graafschap het typische land der tweetaligheid. De taalgrens in het graafschap Vlaanderen beteekende geen volksscheiding. Het kwam zelfs zoo ver, dat de Fransche koning Filips-August een eigen Fransch staatsnationalisme wist te verwekken in Vlaanderen (1210).
Uit de kronijken van ongeveer 1302 spreekt volksgevoel, nationaal bewustzijn. Maar het is geen taalnationalisme; en zeker is het geen algemeen Dietsch nationalisme.
Met de Bourgondiërs komen we tot een Bourgondisch nationaal bewustzijn, dat hardnekkig anti-Fransch wou zijn. In opzicht van taal, was de Bourgondische periode echter een tijd van werkelijke verfransching. Hertog Philips de Goede was de ‘conditor Belgii’ tegen Frankrijk.
Onder het bewind van keizer Karel bleef ons ‘Belgium, orbis annulus’. De humanisten (Erasmus e.a.) schreven hun Latijnsche werken voor de geheele humanistische wereld, zooals dit paste voor keizerlijken. Anderzijds maakte keizer Karel onze landen vrij van Frankrijk en van Duitschland en vereenigde ze tot een blijvende samenhoorigheid.
Zijn zoon, Filips II, zou de Nederlanden tegen zijn bewind zien opstaan tijdens de rebellie van einde zestiende eeuw. Over deze rebellie werden en worden tal van dingen geschreven, die met de realiteit zoo goed als niets te maken hebben.
Koning Filips noest onze streken laten verdedigen door vreemde huurtroepen. Deze troepen kostten veel geld. Werden ze niet prompt betaald, dan sloegen ze dadelijk over tot muiterij. Uit dezen toestand, verwekt door gewone Duitsche, Waalsche en Italiaansche soldeniers, is het eerste anti-Spaansch gevoelen ontstaan. Taal of stam hadden hiermede niets te maken.
Toen kwam het ‘wonderjaar’, 1566. Al de dokumenten