hun verbeelding en van hun gevoelens.. Die werken werden wel hemelhoog geprezen en aangehaald als modellen van zielkundige ontleding, maar de scabreuze en cynische van de meeste hunner doet ze ons als gevaarlijke boeken van kant leggen
In André Beaunier moet geprezen worden de geschiedschrijver van Joubert. De voorbereiding tot deze studie was een werk van schelmsche critiek: Trois amies de Chateaubriand. Daarna had hij aan de hand van onuitgegeven documenten, deze groote, belangrijke studie aangevat, waarvan reeds drie deelen het licht zagen: La Jeunesse de Joseph Joubert, Joubert et la Révolution, le Roman d'une Amitié. - Beaunier heeft zijn best gedaan, om wat orde te brengen in de fransche katholieke letteren, - en daarvoor moet hem dank gebracht - even als voor de mooie onafhankelijkheid waarmee hij recht heeft laten wedervaren aan den groeten, doch te weinig gekenden dichter Louis Le Cardonnel. -
R. CHARVAY. - Het algemeen gekende en veel gelezen Parijsch dagblad ‘L'Echo de Paris’ verloor einde December l.l. een zijner beroemdste en talentvolste medewerkers: Robert Charvay. De man was 7 jaar oud. Een echte rasschrijver, een talentvol dramaturg, een parijzenaar van den ouden stempel. Hij was sekretaris geweest van Aurélien Scholl. Zelf ook journalist geworden, bestuurde hij ruim een twaalftal jaren onder den naam van ‘Le Nain jaune’ de rubriek ‘Echos’ in de ‘Echo de Paris’. Geestig en met een glimlach, schalksch en bedaard kon hij in enkele juiste regels, dag in dag uit, de duizenden veranderlijke uitzichten noteeren van het parijsche leven, er de groote en kleine gebeurtenissen van schetsen en in hun gemeenzame polen het beeld teekenen. van de grooten (en kleinen) der derde Republiek in het begin dezer eeuw. Op zijn vijftigste jaar, keerde Robert Charvay zich plots naar het tooneel En zijn eersteling, en samenwerking met Paul Gevault, was een meesterstuk: Enfant du Miracle, zeer komisch en zinnelijk blijspel-met-zang, dat verschillende honderden keeren werd opgevoerd.
Zijn tweede proef, was een tweede succes nog grooter dan het eerste: Mademoiselle Josette, ma femme: een der mooiste en vermakelijkste blijspelen, humoristisch en tegelijk verteederend, van het moderne repertorium dat nog steeds opnieuw wordt opgevoerd en nu, na twintig jaar, nog even als op den eersten dag, den toeschouwer ontroert, bekoort en vermaakt. Robert Charvay schreef ook nog een opérette: Le Fiancé de Tyhlda, - en een dramatisch tooneelspel: Papa Mulot, - en ook, in samenwerking met den betreurden Georges Duval, een zeer schilderachtige en pittig-smaakvolle omwerking voor tooneel van Monsieur Pickwick van Ch. Dickens.
Sinds eenige jaren schreef hij niet meer en bepaalde hij zich bij een ijvervolle vervulling van zijn ambt van commissaris en afgevaardigde bij de geschilpunten der Société des Auteurs dramatiques. Hij was een zeer beschaafd man, een talentvol schrijver, een, van ontelbaar velen belangloos en trouwe vriend.