Ons jubeljaar
Dietsche Warande werd gesticht in 1885; het Belfort in 1886. Met Januari 1900 werden de twee tijdschriften samengesmolten tot Dietsche Warande en Belfort. Zoo gaat ons tijdschrift zijn 25e jaar in.
De redactie wenscht deze gebeurtenis te herdenken in een geillustreerd feestnummer dat dezen zomer verschijnen zal en o.m. een overzichtelijk artikel zal bevatten over de rol en de werking van Dietsche Warande en Belfort. Maar zij wil dat deze heele jaargang boven de andere uitsteke door de degelijkheid van zijn inhoud.
In de eerste plaats weze vermeld dat Ing. L.J.M. Feber, lid van de Hollandsche Tweede Kamer, in vervanging van wijlen Prof. Pater De Groot, toegetreden is tot de redactie. Wat dit beteekent voor Dietsche Warande en Belfort moge blijken uit hetgeen Dirk Coster, de gezaghebbende leider van het niet-Roomsche tijdschrift ‘De Stem’ over den heer Feber schreef:
‘Een ander figuur, schrijft hij, die dit jaar, door de snel opeenvolgende uitgaven van zijn werken, definitief de plaats innam, die hem sinds lang reeds toekwam, is J.M.L. Feber, wereldreiziger en schrijver van reisdagboeken, onverzettelijk-krachtig polemist en litterair essayist, dramaturg, misschien de eerste universeele figuur waarop de katholieke litteratuur na jarenlange krachteloosheid trotsch kan zijn.’
(‘De Stem’, December 1924.)
De eerst volgende nummers zullen werk brengen van Frederik van Eeden, Prof. Dr G. Brom (Katholicisme en Romantiek in de 19de eeuw), Willem Nieuwenhuis, redacteur van ‘De Beiaard’ (het werk van L.J.M. Feber, het Tooneel in Holland), E.P. Jac. Scheurs, Bernard Verhoeven, e.a.
De vlaamsche medewerkers wier namen we niet hoeven te herinneren, blijven D.W. en B. getrouw. In het Maartnummer zal worden aangevangen met het tweede deel van ‘Stil Leven’, den uitstekenden roman van Mevr. S. Claes-Vetter, waarvan we het eerste deel in 1923 hebben gegeven.