| |
| |
| |
Inhoud van tijdschriften
Onze kunst, December 1909.
ONZE KUNST, December 1909. - Nieuw-ontdekte Rembrandts (Dr. C. Hofstede de Groot). - De Prijskamp om het monument der Onafhankelijkheid te Buenos-Ayres (Arnold Goffin). - Kunstberichten, uit Amsterdam, Haarlem, den Haag, Leiden, enz. - Boeken en Tijdschriften. - Inhoud van het tweede halfjaar 1909.
| |
Biekorf nr 21.
BIEKORF nr 21. - Rond kaap Hoorn, vertaald uit Holger Drachmann, door A. Callewaert. - Storm (Warden Oom), en Allerzielen (Bertholf Biekens) goede verzen. - Op Reis: veel wetenswaardigs over Ierland.
- Nr 22. - Uit den ‘Levene der Dieren’ (Caes. Gezelle). Niemand zal na lezing van ‘De witte Dood’ zijn proficiat weerhouden. - Op reis: altijd even onderhoudend. - Kerkkunst: over de beelden.
| |
Verslagen en mededeelingen der Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal- en Letterkunde October 1909.
VERSLAGEN EN MEDEDEELINGEN DER KONINKLIJKE VLAAMSCHE ACADEMIE VOOR TAAL- EN LETTERKUNDE October 1909. - Het oproepend vermogen van de woorden (Am. Joos). Spreker steunt op de basis: woorden zijn geen natuurlijke, maar willekeurige teekens der gedachte. Daartegen komt H. Verriest op die belooft te bewijzen dat er van natuurswege verband bestaat tusschen het woord en zijn beteekenis. - Bestendige Commissie voor Middelnederlandsche taalen letterkunde: De Flou geeft verslag over zijn omreis in de Fransche departementen van het Noorden en van Pas-de-Calais. - Verslag over een nieuwe uitgaaf van Marnix Byenkorf, door W. De Vreese en Is. Teirlinck.
| |
Volkskunde, afl. 10-12.
VOLKSKUNDE, afl. 10-12. - Nederlandsche Sprookjes uit de 17e en het begin der 18e eeuw (Dr. G.J. Boekenoogen): Van erwtje, boontje, strootje en kooltje vuur; van de drie wenschen; van den soldaat-toovenaar. - Palmzondag te Hougaerde (J. Niederer). - Pannen (G. Segers) huwelijksbijzonderheden uit Castelré. - Spreekwoorden, Zegswijzen en uitdrukkingen op volksgeloof berustend (A. De Cock). - Verbod tegen St. Nicolaesviering (C. Van de Graft) een protestantsche maatregel. - Spreekwoorden en Zegswijzen over de Vrouwen, de Liefde en het Huwelijk (A. De Cock). - Geparodieerde Sermoenen (A. De Cock): Ditmaal 't Sermoen van den Pastoor van Lapscheure. - Kroniek (A.D.C): ‘De Antwerpsche Poesjenellenkelder’ (P.H.): Een Museum voor Volkskunde te Brussel. - Boekbeoordeeling, enz.
| |
De Vlaamsche gids, Nov.-Dec. 1909.
DE VLAAMSCHE GIDS, Nov.-Dec. 1909. - Het Recht op het Geluk in de moderne Literatuur (A. De Ridder), om er medelijden mee te hebben. - Schetsen (Edm. Verstraeten). - Balder's Dood (Dr. E. Van Oye): Van Oye's geest is te weinig met het hoogste Noorden verwant om zich zoo goed als Emants in de Edda's in te leven. - Onderaardsche gevangenissen en burgverliezen (A. van Werveke). - Nederlandsche Letterkunde. - Duitse Letteren.
| |
De boomgaard, 1e jrg., 1e nr
DE BOOMGAARD, 1e jrg., 1e nr, pr. per jaar fr. 10.00. - De Dichter (Edw. van Offel), echte poëzie - De eenzame Dame
| |
| |
(A. de Ridder). - Verzen van P.N. van Eyck en van Eeckels. - Over de Beteekenis van Pol de Mont (Gust. van Roosbroeck): Pol zal tevreden zijn. - Liefde-Sicilianen (Paul Kenis), iets op zijn Pol de Mont's, maar fijner bewerkt. - De Ontmoeting (Hugo van Walden), soms wat onbeholpen naar den vorm, maar met een vasten kijk.
| |
De gids, Nov. 1909.
DE GIDS, Nov. 1909. - Worstelingen (P.M. Van Eyck), soms nogal abstrakt voor het tooneel. - Verandering? (Mr. C. van Deventer) in Nederland's koloniaal bestuur: De Waal Malefijt, minister van koloniën, Idenburg, gouverneur. - Herinneringen aan Hellas (G. Vürtheim), slot van deze lange, zeer belangwekkende reisschets. - Cynthio (J. Reddingius), novelletje. - Journalistenwerk in blijvenden vorm (J. de Meester), geen gunstig oordeel over Kuyper's ‘Om de oude Wereldzee’ - De Economist Christiaan Cornelissen (D. Van Blom): over zijn boek ‘Op weg naar een nieuwe maatschappij, beginselen en taktiek van den klassenstrijd’. - De gehuwde vrouw en moeder als ambienaar (E. Fokker), als onderwijzeres, een afkeuring van de afwijzing, door den Minister, van 't adres door het Hoofdbestuur van den Bond van Nederlandsche Onderwijzers ingediend. - Gedichten van H. Keuls en A. Roland Holst. Shakespeare? (F. De Haan): Over een drollig boek van Booth, nog een Bacon-man. - Westelijke regeling der Vivisectie (C.A. Pekelharing. - Over Renaissance en Humanisme (J.J. Salverda de Grave), lovend over T.W. Södergjelm's ‘De Italiaansche Renaissance’, door D. Logeman-vander Willigen uit het Zweedsch vertaald. - Tentoonstelling van Oude Schilderijen in Grafton Galleries te Londen (Jan Veth). - Dramatisch, Muzikaal en Buitenlandsch Overzicht.
- December 1909. - Charles Darwin, ter herinnering aan 24 November 1859. I. Darwin's bezoek aan de Galapagos-eilanden (Prof H. De Vries), van overwegend belang op Darwin's stelsel. II. Darwin en de afstamming van den mensch (Prof. A. Hubrecht) ‘Uit de handelwijze der kerk tegenover de evolutie-leer, blijkt opnieuw de groote rek- en plooibaarheid en daarmede de grootere duurzaamheid van de Roomsch-katholieke kerk, in vergelijking met de protestantsche geloofsovertuiging.’ Verder is 't ook voor dezen geleerde ‘een feit dat omtrent den eventueelen dierlijken voorvader van den mensch niets positiefs is bekend’ - Gedichten (P.C. Boutens), hier en daar een Goethiaansche toon Een Liefde in Limburg (Adriaan van Oordt), een novelle, sterk werk. - Taalideeën P. Valkhoff), vol ruimheid. - Indië, zestig jaar geleden (Mr. M. Scheltema) - De Letterkundige beteekenis van Albrecht Rodenbach (C. Scharten), 't ware goed van Scharten dat hij over Vlaanderen eens wat andere kennis, dan zijn papieren wetenschap opdeed. - Jacob van Lennep herdacht (J.N. Van Hall), bij de verschijning van ‘Het Leven van Mr Jacob van Lennep’ door Jhr. Dr. M.J. van Lennep. - Dramatisch Overzicht, Parlementaire Kroniek, Buitenlandsch Overzicht.
| |
De katholiek, Nov. 1909.
DE KATHOLIEK, Nov. 1909. - Socialistische Poëzie (H. van Alfen): vol waardeering voor het talent van H. Roland Holst. - Onze Moedertaal (G.M.A. Jansen): causerietje tegen de bastaardwoorden. - Godsdienstwetenschap (Jos v.s. Kolk) in de Katholieke gestichten moest meer plaats worden gegeven aan de geschiedenis van den godsdienst. - Kroniek over Bijbel en Bijbelkunde. - Nieuwe Uitgaven.
| |
| |
- Dec. 1909. - De Vleermuizen in Limburg (Jos. Cremers). - Wie is dat kind? (J. Keuller) een schoon letterkundlg opstel aan Jezus en zijn zending. - ‘Herfst’, De Wind in 't Woud (Felix Rutten): verzen. - Letterhundige Kroniek (G.H. Wenstink): de uitgave van Alberdingk Thijm en Bloemlezingen. - Sociologisch Overzicht (J. Aengenent): Stevige kroniek, zooals altijd.
| |
De nieuwe gids, Nov. 1909.
DE NIEUWE GIDS, Nov. 1909. - Een Paladijn (J.A. Simons-Mees) een fantastische comedie, buitengewoon levendige voorstelling, maar zeer moderne moraal. - Laatste dag (A. Anckersmidt), goed in stemming, die oudjes, naar Amerika trekkend, maar zoo lastig heengaand van 't kerkhof waar hun kind ligt begraven; maar wat gemeenplaatsig. - In Memoriam Matris (G.H. Pannekoch) verzen. - Vervolg der wonderlijke Avonturen van Zebedeus (J Van Looy). - Aanteekeningen over Kunst en Philosophie (H. Boeken): Dante's Gevoeligheid - Buitenlandsch Staatkundig Overzicht. - Literaire Kroniek (W. Kloos) over Dr. De Boer's Heraclitus.
- Dec. 1909. - Een Paladijn (J.A. Simons-Mees). - Leo en Gerda (AE. Timmerman), vervolg. - Vervolg der wonderlijke Avonturen van Zebedeus (Jac. Van Looy). - De toekomstige Eeuw der Psychologie (AE. Timmerman): Prof. Heymans krijgt er van langs om zijn geleerde minachting van het genie. - Geestelijke evolutie en het Geval Ferrer (G. Kapteyn-Muvsken): een model van nieuwe-Gids-rhetorica. - Verzen van Boeken, Borgman en Herckenrath. - Aanteekeningen over Kunst en Philosophie (H. Boeken): bewondering voor Anat. France. - Literaire Kroniek (W. Kloos): streng voor Rodenbach, maar nog veel strenger voor Van Puyvelde. De verontwaardiging zelve van Kloos laat veronderstellen dat het boek niet zoo nul is als hij orakelt. - Staatkundige Kroniek en Buitenlandsch Staatkundig Overzicht.
| |
De beweging, Nov. 1909.
DE BEWEGING, Nov. 1909. - Aan de nagedachtenis van Ferrer (M. Uyldert), verzen. - Over Carlyle's Geschiedenis van Frederik de Groote (Is. De Vooys): De Vooys ziet alles fel in 't rood. - Van het Levensfeest (A. Verwey): een zeldzaam mengsel van echtheid en gekunsteldheid. - Twee sproken (Nine van der Schaaf): dezelfde verbeeldingskracht als in haren roman. - Het Spinstertje van Schoorl (M. Uyldert): zoo hooren wij hem 't liefst. - Kunst en Maatschappij (H.P. Berlage), onder de hoede van het motto: ‘Onze godsdienst is een aardsche godsdienst.’ - Brentano (Al. Gutteling): een vers in den goeden ouden romantischen toon. - Een democratisch blok (A. Leeuwenburg): een brokje Hollandsche politiek van den dag, waarin men ziet wat men wil zien. - Boeken, Menschen, Stroomingen en Boekbeoordeelingen door Verwey.
| |
Studiën, deel LXXII, afl. 3.
STUDIëN, deel LXXII, afl. 3. - Nieuwe richtingen in Apologetiek I (J. De Groot): De traditioneele apologetiek moet voor geen andere vormen van godsdienstverweer onderdoen. De apologetiek van de Broglie, uitgaande van de geschiedenis der godsdiensten, en deze van Duilhé de St Projet, op de natuurwetenschappen gegrond, hebben slechts een voorbereidend karakter. Zij verwijderen sommige vooroordeelen die den invloed van de traditioneele apologetiek in den weg staan. - De Ontdekkingsgeschiedenis der Zuidpool III (C. Wessels), Vervolg, o.
| |
| |
m. veel merkwaardigs over de baanbrekende tochten van de Gerlache, van Borchgrevinck en over de wederwaardigheden en wetenschappelijke bevindingen van Erich von Drygalsky en Dr Otto Nordenskjöld. - Pater Joiion over het Hooglied (H. Wilbers): Joiion kiest in zijn commentaar met overtuiging en beslistheid partij voor de allegorische verklaring. - De Mystieke Christus volgens den H. Paulus (L. Steins): De treffend schoone en diepzinnige leer van den Apostel wordt door de leer van den Heiland zelven in het Johannes-Evangelie bevestigd en toegelicht. - Een Les in Vrijzinnigheid? (R. De Grave): Rake beoordeeling van den roman ‘Le Flambeau’ door Albérich Chabrol. Onder schijn van verdraagzaamheid is in dit werk hooghartige partijgeest aan het woord. - Uit de Pers: Vleiende beoordeeling van de Theologia Moralis van P. Genicot opnieuw bezorgd door J. Salsmans, S.J. |
|