Omroeper
DE FEESTEN waarmee de Alma Mater de 75e verjaring van hare heroprichting heeft gevierd, zijn harer waardig geweest. Nooit zag men een prachtiger monstering der katholieke krachten van ons land. 't Was een betooging zoo veelvuldig van uiting en beteekenis als het hedendaagsche Belgische leven zelf in zijn volsten en hoogsten zin.
Drie dagen heeft men gefeest; den 9en, 10en en 11en Mei. Den Zondag trok de reusachtige stoet door de stad, onder de gouden meejubeling van een heerlijke lentezon: duizend vaandels van katholieke maatschappijen uit het heele land brachten hulde aan de beginselen die de Alma Mater heinde en verre zaait en kweekt.
Dien zelfden dag werd de tentoonstelling geopend der werken van Const. Meunier, die langen tijd te Leuven woonde; thans herrees hij daar in de glorie van zijn machtige kunst die de tragedie van den arbeid heeft gebeiteld.
Minister Descamps-David onthulde ook dien dag het standbeeld van Justus Lipsius.
Ook den Zondag vergaderde de katholieke Vlaamsche Landsbond te Leuven. Daar heeft Dosfel met al de bezieling van den dichter en al het karakter van den strijder voor de Hoogeschool en haar doorluchtige Meesters zijn Vlaamsch hart uitgestort en hun de waarheid gezegd, met eerbied zooals 't moest, maar met klem, ook zooals 't moest. En als men in deze beteekenisvolle Leuvensche feesten naar het meest beteekenisvolle oogenblik zoekt - dan vindt men dat in deze rede.
's Maandags was 't Te Deum in St. Pieterskerk. In stoet trokken er heen: al de professors in plechtgewaad, de vreemdelingen-genoodigden, vertegenwoordigers van allerhande geleerde korpsen, en 13 gemijterde bisschoppen en abten.
De Maandag was ook opgeluisterd door de redevoeringen van den Rector magnificus en van den Kardinaal-Aartsbisschop. Beide voorzeker merkwaardige stukken. Zooals altijd wist zijne Eminentie de heilige verhevenheid zijner ideeën met herderlijke zalving te doorbalsemen en te sieren met de bloemen van zijn dichterlijkheid.
Den grootsten kunstluister der feesten brachten de muziekopvoeringen: ‘Katharina’, van Tinel, en ‘les Béatitudes’ van Cesar Franck. ‘Katharina’, naar 't getuigenis van kenners, is in geenen deele Tinel's meesterstuk. Nevens de nobele strengheid van zijn kunst zijn daar ook momenten van toegeving aan een gemakkelijke mode, zijn groote gaven en zijn bewonderenswaardige technische kennis onwaardig. - Cesar Franck mystisch oratorio is bekend genoeg.
‘Wanneer we deze feesten vergelijken bij die van 25 jaar geleden, dan bemerken wij toch dat, alhoewel nog in kleine mate, het Nederlandsch officieel erkend werd.’ (Hooger Leven).
Gezien de boventallige bladzijden van dit nr, zal de ‘Inhoudstafel voor 't eerste halfjaar’ eerst in de volgende aflevering worden medegedeeld.