wonderlijk goeden uitslag, maar voor rekening van derden. Thans zal het heel in de verte en voor heel verre toekomst, mogen werken onder eigen vlag. Dergelijke kansen slaat men niet af als men levenskracht heeft, zelfs al ware er, aan het begin, met nog meer voorbijgaande zonderlingheid te pacteeren dan thans het geval is geweest.’
ONZE EEUW, April 1908. - Ida Westerman, vervolg van Gerard van Eckeren's roman. - De beteekenis van de Tweede Vredesconferentie (Jhr. J. den Beer Poortugaal): ditmaal over het permanent gerechtshof voor arbitrage, de Drago-leer en het voorstel Porter, de Conventie voar de vreedzame regeling van internationale geschillen. - Ellen Key (Jhr. B.H. Van der Wijck): nog over de maatschappelijke of liever anti-maatschappelijke apostelin. - Bestrijding van woeker in Indië (Mr. J. Kielstra). Schrijver wenscht een wetgeving te zien tot stand komen, op voorbeeld van de Duitsche. - Ralph Waldo Emerson (E. Baumann): een goed beeld van den Amerikaanschen denker. ‘De idee der wereldziel is de fundamenteele gedachte van Emerson's levensleer.’ Emerson was inderdaad pantheïst. - Onze Leestafel: o.a. over Worp's ‘Geschiedenis van het drama en het tooneel in Nederland’ en De Ridder's Stijn Streuvels.
BIEKORF nr 5, 1908. - Thrond, door Manuel Matte, vertaald uit de Noorsche ‘Kleine Vertellingen’ van Björnsterne Björnson. - Verzen van Fr. Plac. Eyskens.
- Nr 6. - Botrel is geweest!: Wel geestig, en geen wonder, 't is van Jan Hagel. - Verzen van Cl. v.d.S.
- Nr 7. - Kreeften en Gernaards (Dr. Lauwers). - Verzen van Caes, Gezelle en Horand. - Over Volksboeken (Arth. Coussens): enkele goede beschouwigen, maar waar het klachten geldt over te kort aan volksboeken ook verkeerde, meenen wij. - Verzen van Warden Oom Het bijblad van Biekorf: zeer belangrijk: Een volkskundige boekenschouw in 't Vlaamsch en in 't Latijn over heel Europa. Aan die inhoudsopgave van folkloristische studiën is vooral werkzaam E.H.L. De Wolf.
VERSLAGEN EN MEDEDEELINGEN DER KONINKLIJKE VLAAMSCHE ACADEMIE. Maart 1908. - Een nieuw handschrift van den Reinaert (Dr. J. Muller): weer een merkwaardige bijdrage van den besten onzer Reinaertkenners. - Michiel Davidts (Jan Bols): een hulde aan den pastoor van Droogenbosch, bij de honderdste verjaring van zijn geboorte: Mich. Davidts schreef allerhande studiën en volksboeken. Hij verdiende wat beter dan de vergetelheid. - De Gave Gods (Edm. Gailliard): een middeleeuwsche benaming van de pest. - Een Register van de voormalige Rederijkerskamer ‘altijd doende’ te Leffinghe (Dr. K. van den Haute). - Handelingen van de bestendige Commissie voor het Onderwijs in en door het Nederlandsch. Nr 8. Over den eerbied voor de taal (Dr. Jac. Muyldermans): die de meeste jongeren, volgens des schrijvers meening, lang niet koesteren, gezien het staag aangroeiend aantal bastaardwoorden en naar de conservatieve spraakkunst ongeoorloofde woordsmedingen.
STUDIËN, D. 69, Aflev. 3. - De ontwikkeling der Stelkunde: (F. Sträter): historisch overzicht. - Het klimaat van Siberië (M. van Steen): Waarom deze studie? ‘In één jaar tijd, van