heeft hij er talrijke weten te verwerven - zijn vrienden weten wat een vuur, wat een liefde, wat een onbegrensde opoffering huist in de ziel van Mgr Mercier. Ze hebben gezien den inwendigen gloed van zijn godsdienstijver, 't geheim van zijn wonderbare bedrijvigheid, ze kennen zijn diepe priestersgodsvrucht, zijn klooster-soberheid. Maar dat alles kan men moeilijk onder 't publiek brengen.
Wat men vooral weet over Mgr Mercier, 't is dat hij een weergaloos professor is, een geleerde wiens faam de Hoogeschool van Leuven ook buiten de Belgische grenzen heeft doen schitteren.
Een woord over zijn wijsgeerig werk.
Meer dan twintig geslachten van studenten hebben den professor leeren kennen en beminnen. Hij had het geheim, aan de dorste leeringen der wijsbegeerte frisch leven te schenken. Over de meest ingewikkelde vraagstukken vermocht hij 't licht te verspreiden van een heldere voorstelling, eenvoudig, juist en klaar. Dit leeraarschap was de vrucht van taaien arbeid. Mgr Mercier las niet maar sprak in zijn lessen: 't was het middel om levendig te zijn, maar ook was 't een inspanning, bij elke les te vernieuwen, een inspanning die telkens in stille teruggetrokkenheid intense voorbereiding vergde. Eenige jaren geleden hield hij zóó wekelijks 10 uren college.
Daarnevens gaf hij zijn boeken in 't licht. De ‘Cours de Philosophie’ zijn hoofdwerk, is genoeg bekend. Die leergang werd gedurig aan vernieuwd, en op de hoogte van de wetenschap gehouden bij elke nieuwe uitgave, die de eene na de andere met immer klimmenden bijval verschijnt. Die leergang vat de uitkomsten samen van zijn werk. Totnogtoe is hij niet volledig uitgegeven.
In 1882, beriepen de Belgische bisschoppen, naar wensch van Leo XIII, Mgr Mercier tot den nieuwgestichten stoel van Thomistische wijsbegeerte te Leuven. De nieuwe hoogleeraar doorliep achtereenvolgens al de vakken van de wijsbegeerte. De volledige leergang bestaat in autografie. 't Was de eerste grondslag tot den huidigen ‘Cours’.
Op heden hebben de ideeën van Mgr Mercier hun wijden weg gevonden. Buiten de grenzen en bij de vijanden van 't katholicisme zelfs hebben ze eerbied afgedwongen. Maar