denten een klaar denkbeeld te geven van de rol van Duitschland in de moderne beschaving. Buiten talrijke geschenken, heeft de Keizer van Duitschland het mooie getal van 10000 boeken over Duitsche geschiedenis en beschaving laten geworden.
Waarlijk, een keizerlijk geschenk!
Over het bedekken der schilderijen schrijft M. Verkest in Kunst en Leven. ‘Het wil ons toeschijnen, dat een gordijn. vóór een schilderij, eerder een gevaar dan een beschermmiddel is, vooral des winters, als de lucht met vochtigheid overbevracht is, na het eindigen der goddelijke diensten, waarin talrijke geloovigen aanwezig waren. De waterdamp verdicht zich op alle voorwerpen der kerk, dus ook op het doek der schilderijen, waar het langer kleven blijft, uit hoofde der bedekking met de gordijn.
Lucht en licht zijn factoren der droogte, van wier invloed eene bedekte schilderij verstoken blijft. De gevolgtrekking ligt voor de hand.’
Vivat's geillustreerde encyclopaedie. De afleveringen komen geregeld en zijn met zorg bewerkt. In de 44e afl. (bl. 3441-3520) hebben wij bijzonder opgemerkt de artikelen: Gregarinen (groep eencellige dieren), Gregorius (de verschillende pauzen van dien naam), Gregorovius (Duitsch geschiedschrijver en dichter), Gretry, (den muzikant) Greuze, (den Franschen genreschilder), Jules Grevy; den Noorweegschen Componist Grieg, en het eerste deel van het artikel Griekenland, dat in deze aflevering niet minder dan 64 bladzijden inneemt.
Beethoven-muziekfeest, Pinksteren 1904. In Mei 1904 geeft ‘De Nieuwe Muziekhandel’ Leidschestraat 46 te Amsterdam, in het Concertgebouw een Beethoven-Muziekfeest, onder leiding van Felix Weingartner met medewerking van het Concertgebouw-orkest. Het programma is aldus vastgesteld:
Zaterdag 21 Mei: sinfonie no 1, sinfonie no 2 en sinfonie no 3. ‘Eroica.’
Zondag 22 Mei: sinfonie no 4, het vioolconcert, voor te dragen door den heer Bram Edering, en sinfonie no 5.
Maandag 23 Mei, (2en Sinxendag) sinfonie no 6, ‘Pastorale’ het piano-concert no 4, voor te dragen door den heer Julius Rontgen en sinfonie no 7.
Woensdag 25 Mei: sinfonie no 8 en no 9. met slotkoor.
In de 9o sinfonie zullen medewerken het koor van de ‘Oratorium-Vereeniging’ en als solisten de dames A Noordewier-Reddingius, sopraan, Pauline de Haan-Mamfarges, alt. de heeren Rogmans, tenor en J. Messchaert, bas.
Van den Vos Reynaerde. Onder de Zwolsche herdrukken (W.E.Y. Tjeenk Willink) die zich door netheid en deugdelijke bewerking onderscheiden is als Nr 18-20 verschenen: ‘Van den Vos Reynaerde, opnieuw naar het Comburgsche handschrift uitgegeven met Inleiding, aanteekeningen en woordenlijst door F. Buitenrust Hettema en J W. Muller.’