Ter bespreking kwamen ons dezer dagen toe:
Staatkundige geschiedenis van Nederland 1849-1898. Chronologisch overzicht met aanteekingen en toelichtingen door G.F.Y. Douwes. Amsterdam C.L. Van Langenhuysen 1903
Het decoratief en de oproering van het middelnederlandsche drama, volgens de middelnederlandsche tooneelstukken door Dr H.Y.E. Endepols. Amsterdam C.L. Van Langenhuysen 1903.
Noord Hollandsche vertellingen door Geertruida Carelsen. Rotterdam. W.L. Brusse.
Staathuishoudkunde door Ch. Gide, bewerkt door C.R.C. Herckenrath. Groningen J.B. Wolters 1903. Prijs 3 G. 50 cenl.
Handleiding bij de studie der Staathuishoudkunde door F.Y. Van Der Tak. Groningen J.B. Wolters 1903. Prijs 1 G. 50 cent.
Twaalf liederen van Lodewijk Mortelmans op teksten van Guido Gezelle, 2e reeks Nederlandsche Boekhandel. Antwerpen en Gent 1903. Prijs 4.50.
Par la parole et par la plume. Mélanges et Souvenirs. Conférences de Guillaume Verspeyen. Gent. Siffer 1903.
Lood in 't hart, door J.R. van der Lans, Nymegem, Maatschappij De Gelderlander, Prijs fl. 1.50
Uit de N. Rotterdamsche Courant van 18 November l.l.:
Het zoontje van den pastoor. - We hopen dat geen katholiek zich aan dit grapje zal ergeren. Het geval is te kostelijk om 't niet te vertellen.
In de nieuwe Arnhemsche Ct. wordt nog al eens heel hoog geoordeeld over literatuur. Zoo had het blad onlangs een artikel over Vlaamsche invasie - al die Vlamingen, Streuvels, Teirlinck, dat beteekende weinig of niets.
Thans is het wel zoo vriendelijk, iets minder onwelwillend te oordeelen over Guido Gezelle. Diens gedichten hebben een ‘goedmoedige originaliteit’. Hoe zeker de recensent dit kan weten, blijkt uit het feit, dat hij dit zijn gunstig oordeel ten beste geeft bij de aankondiging der gedichten van Caesar Gezelle, en deze aanwijst als van Guido Gezelle's zoon!
Hij vindt die verzen van Caesar Gezelle evenmin kwaad, maar ‘eerlijk gezegd’, hij heeft ‘ze niet allemaal kunnen lezen’. ‘Sedert de markt er wat mee overvoerd werd’, is hij ‘den waren smaak voor het Vlaamsche kwijt.’
Heeft hij er ooit smaak voor gehad? Heeft hij b.v. de verzen van Guido Gezelle ooit ingekeken? Voorin staat immers 's dichters portret. Als hij dat ééns had gezien, sprak hij nu niet van een gedurende diens leven geïgnoreerden ‘vader’!