Het album moest een blijvend gedenkschrift wezen - zoo zegde spreker - bevattende wetenschappelijke bijdragen van vakgenooten, vrienden en leerlingen, een album, waar de veelzijdigheid en het gehalte der artiekelen u gewijd, eene afspiegegeling zouden geven van de veelzijdigheid en het gehalte van uw zoo rijken en vruchtbaren arbeid.
Prof. Speyer eindigde met de woorden: Aanvaard Hendrik Kern, deze hulde u gebracht. Wij verheugen ons ze u te hebben mogen aanbieden op een tijd, dat gij, ondanks het klimmen van de jaren, nog in de volle, frissche kracht van uwe werkzaamheid staat. Moogt gij nog vele gelukkige jaren onder ons verwijlen.’ (Nieuwe Rotterdamsche Courant).
Bij dat huldeblijk en dien gelukwensch voegen de Vlamingen gaarn hun ‘Amen’. Want is er een Hollander die ons steeds met eenvoudige hartelijkheid en gulle dienstvaardigheid tegemoet is getreden, dan is het wel prof. Kern. Dat weten zij die de Nederl. Congressen bijwoonden: daar stond de groote professor steeds als middelaar tusschen Noord en Zuid; dat weten de opstellers van De Toekomst: de beroemde geleerde achtte het niet beneden zich zijn pen in den dienst te stellen van dit Vlaamsch tijdschrift; dat weten zij die zich wegens studie of om welke andere reden ook te Leiden ophielden: de deur van Kern stond altijd voor de Vlamingen open.
De Vlaamsche geleerden hebben het zich voorzeker tot een aangenamen plicht gerekend den Hollandschen professor door hun bijdragen in het feestalbum te huldigen.
En wat dit album betreft, het is een schat van wetenschap. Al wat uitsteekt op het gebied der taalkunde heeft er van het zijne in gegeven. Alle Europeesche landen zijn er door hun taal in vertegenwoordigd. En wat er in dit opzicht pijnlijk treft, is de tegenstelling tusschen de handelwijze van de Vlamingen en die van sommige Hollanders. Terwijl de HH. Colinet, Goemans, De Vreese hun moedertaal gebruiken, achten heeren als Van Hamel, Salverda de Grave, Hesseling zich verplicht Fransch te schrijven, zelfs wanneer ze 't - als Van Hamel - over Hollandsche dingen hebben. Of die heeren evenwel den echten Parijschen toon hebben getroffen, willen we in 't midden laten.
M. Alfons Janssens, lid der Koninklijke Vlaamsche Academie, is, in plaatsvervanging van zaliger Dr Schaepman, tot lid benoemd der Roomsche Academie Arcadia. Onze beste gelukwenschen.