In het 1e deel bezingen de engelen de geboorte van den Heiland en noodigen de herders uit Hem te komen aanbidden. In het 2e en 3e deel verheerlijken de herders Bethleem, Christus en het H. Land.
Het werk behelst veel goede dingen, vooral samenzangen: duos, trios, koren, waaronder uitmunten het herderslied, het koor no 22, den duo no 33, den trio no 34, het koor no 35, den zeer schoonen koorzang no 42, den duo no 50, het slotkoor, enz.
Voornamelijk in de wijze waarop hij de stemmen behandelt legt de schrijver een diepe kennis van de oude meesters aan den dag, inzonderheid van J.S. Bach - geen slechten gids, voorwaar.
Het contrapunt hanteert hij werkelijk met gemak; maar het bestendig toepassen der procédés van zijn grooten meester maakt het gewrocht wat eenvormig en schaadt eenigszins aan de oorspronkelijkheid van de gedachte.
Opmerkelijk is 't ook dat heel het stuk in trage maat geschreven is. De tekst leende zich nochtans tot afwisseling. Er was b.v. geen reden om van den - overigens zeer goed geschreven - koorzang ‘Zeg, alomgeduchte Held!’ geen dreunenden triomfzang in plaats van een adagio te maken.
Op enkele uitzonderingen na, zijn de meeste onderdeelen kort. Het 2e deel dunkt ons het beste te zijn voor het gehoor.
Het is ontegensprekelijk dat E.H. Van Wassenhove den aanleg bezit die noodig is om goed gedachte en goed geschreven werken voort te brengen: de boven aangeduide gebreken zijn meest aan onervarenheid te wijten. Om te schrijven, is het niet genoeg veel te studeeren, men moet ook veel goede muziek hooren, en dat wordt hem door zijn stand bijkans onmogelijk gemaakt. Zijn verdienste is er des te grooter om; zijn belangrijk gewrocht bewijst wat men teweeg kan brengen door de diepe studie van de groote meesters en vooral van den weergaloozen J.S. Bach.
Koninklijke Vlaamsche Academie. Dezer dagen verschenen:
Idioticon van het Antwerpsch Dialect, opgesteld door P.-Jozef, Cornelissen en J.-B. Vervliet, 5e aflevering, 2,50 fr. - Die bedudinghe naden sinne van Sunte Augustyns Regule, uitgegeven door Karel de Flou, 3 fr. - Vak en Kunstwoorden nr 6, ambacht van den Loodgieter en Zinkbewerker, bezorgd door Alfons Van Houcke. Eerste deel A-L, 5 fr. - Jaarboek voor 1902 met portret van Baron de Maere, prijs fr. 2. - Verslagen en Mededeelingen, aflev. 9.
Verslagen en Mededeelingen, afl. 8. Inhoud:
Eenige wenken over het Woordenboek der Nederlandsche Taal, door den heer D. Claes. - Driejaarlijksche wedstrijd voor Nederlandsche Tooneelletterkunde, XVe tijdvak, verslag. - Geboorte van Z.K.H. Prins Leopold. Toespraak van den heer Coopman. - Over de benoeming der leeraren aan de Koninklijke Gentsche Muziekschool. - Brief van