Plastische kunst.
Ziehier eenige belangrijke kunsttrekken uit de kunstgeschiedenis van België en de ondersteuning door de regeering daaraan verleend, vooral met betrekking tot de bouwkunst.
Het aloude Schippershuis te Gent, het Tempeliershuis te Iper, enz. zullen, om die te kunnen behouden, tot lokalen voor den postdienst gebruikt worden.
De restauratie van het ‘Kasteel der Graven’ te Gent, der vermaarde bouwvallen van Villers en Aulne, den burcht Bouillon enz. wordt voortgezet.
De kerkfabriek van O.L. Vrouwe, te Antwerpen, heeft van de regeering een subsidie van fr. 10.000 verkregen voor de restauratie der kerk, die van S. Jacobus fr. 6,000 en die van S. Paulus fr. 4,500.
Aan de stad Mechelen is een subsidie van fr. 25,000 verleend voor de restauratie v. S. Rombout.
S. Maarten te Hal krijgt fr. 6,400; het dorpje Herent fr. 4,400; O.-L.-Vrouwekerk te Exaerde fr. 3,300; S. Ursmar te Binche fr. 4.600; Ste Waltrudis te Bergen fr. 4,000.
De kerk van S. Remy te Huy, van Lembecq bij Hal, de kapel van het h. Kruis in de hoofdkerk van Brugge krijgen vensters van gebrand glas.
Merkwaardige muurschilderingen zijn er in S. Jacobuskerk te Brugge ontdekt in italiaanschen stijl der 16e eeuw.
Albrecht de Vriendt werkt nog aan de prachtige muurschilderingen in de groote schepenzaal te Brugge. Van boven staan de wapens der gilden, ambachten, gemeenten van den Brugschen Vrije en de maatschappijen S. Joris en S. Sebastiaan. Daaronder prijken een dertigtal portretten van beroemde Vlamingen. De groote paneelen zijn met was geschilderd, zooals het vroeger in Spanje en Italië geschiedde. Zij stellen de volgende onderwerpen voor:
1o Dirk van Elzas brengt het H. Bloed naar Brugge; 2o het armenmaal, tooneel uit den feodalen tijd; 3o de Hansabond ontvangt zijne privilegiën; 4o de gemeente Brugge hare Keure ontvangend; 5o de Brugsche magistraten bij Jan van Eyck; 6o de uitvinding der boekdrukkunst door Jan Brito te Brugge; 7o Lodewijk van Maele, de stichter van het stadhuis; 8o Jacob van Maerlant; 9o