't onderwerp als door de schrijfwijze, een der schoonste is, die in onze dagen verschenen.
Bisschop Stillemans, in eenen brief aan den schrijver, zegt: ‘Je ne le cache pas, je désirais, avant tout, que les oeuvres et les vertus de cet homme de Dieu fussent retracées et transmises à la postérité, pour l'édification des fidèles, pour l'honneur du diocèse de Gand et j'ajouterai, pour la gloire de la Flandre.’
Vlaanderen heeft binst deze eeuw hare grootste geloofsboden voortgebracht, en twee namen willen wij in 't voorbijgaan opnoemen: Pater Desmet, den Apostel der Indianen van het Rotsgebergte, Pater Damiaan, den held van Molokaï. Iedereen kent genoeg deze twee mannen en de hulde hun van alle kanten zoowel van katholieken als van andersdenkenden gebracht. Nevens deze namen schrijven wij dien van Monseigneur Seghers, den Apostel van Alaska. Gelijk Pater Desmet trok hij onbekende landen binnen om er het heidensche volk op te zoeken en te bekeeren, lijk Pater Damiaan viel hij op het eereveld, als slachtoffer van zijnen heldenmoed.
Seghers is een ware zendeling. Sla de kaart open van Noord-Amerika en zie die oneindige streken van Alaska, verscheidene malen zoo groot als België en Holland samen, bezie het wijd uitgestrekte aartsbisdom Oregon, de staten Washington, Montana, Oregon, Idaho behelzend en gij zult een gedacht hebben van de uitgestrektheid van het land, waar de edele zendeling het Geloof predikte. In de ijsvlakten was nog, om zoo te zeggen, geen priester geweest en alle pogingen tot het bekeeren der heidensche Indianen, waren vruchteloos gebleven. Monseigneur Seghers neemt het besluit er henen te trekken, duizend gevaren trotsend, nu eens in kleine bootjes dan weer op ijsstoelen zeëen en landen doorkruisend, zocht hij de bewoners op in hunne ellendige hutten, deelt hunne armoede en hun gebrek, doch eindelijk heeft hij het geluk, na de schrikkelijkste ontberingen, het geloof onder hen te verspreiden.
De brieven in het werk aangehaald en welke ik zelf in handen heb gehad, getuigen de grootheid zijner ziel. Een enkele trek uit zijn leven bewijst ons zijne nederige heiligheid; eerst bisschop van Vancouver werd hij, bij het afsterven van Monseigneur Blanchet, tot het aartsbisdom van San-Francisco geroepen.
Eenigen tijd nadien verliet zijn opvolger het bisdom Vancouver en het was moeilijk eenen nieuwen geschikten bisschop te vinden, voor dit armoedig eiland. Monseigneur Seghers, die nooit het gedacht opgegeven had te leven en te sterven voor de Indianen, verlaat zijn aartsbisdom en gaat terug naar van Vancouver. De brief dien hij toen aan kardinaal Simeoni schreef en de beschrijving van het verhoor bij den paus, om diens goedkeuring te verzoeken, zouden den ongevoeligsten de tranen in de oogen brengen. Heiligen alleen kunnen zoo schrijven en zoo spreken. -
Zijn dramatisch einde is bekend; de schrijver heeft getracht het