Nog eens Hooft.
Mr A.D. de Vries Az. geeft, in het belangrijk aan Hooft gewijd nommer van Eigen Haard (1881, No 11) eenige nieuwe ontdekkingen ten beste omtrent ‘Hooft en zijn gezin’. Wij leeren er o.a. uit, dat het eerste huwelijk den 23n Mei 1610 is voltrokken; dat zijn oudste zoon stierf in 1620, in 't zelfde jaar Arnout I, geb. 1618; Geertruid geb. werd en stierf in 1615 en Arnoud II begr. werd den 30n April 1624.
Voords wordt aangetoond, dat Leonore Hellemans in Hamburg, niet in Andwerpen, geboren is, en dat haar eerste man Bartolotti, met wien zij 26 Ap. 1612 te Amsterdam de bruid werd, insgelijks te Hamburg het eerste licht heeft gezien. Wij weten trouwens, dat de jonge Arnout Hellemans Hooft in 1653 ‘grotevaeders gras’ te Hamburg bezocht heeft. Zie D. War. X, bl. 383.
Eén ding is jammer in het stuk van den Heer de Vries: dat hij, namelijk, tot twee maal toe Leonores oudste dochter met zekere hartstocht rapetisseert tot de proporties van een ‘kind’. Zonder in 't oog vallende aanleiding, zegt hij: zij ‘was in 1627 een kind van veertien jaar.’ Hoe hij dat weet, blijkt niet. Maar in ieder geval had de Heer de Vries zijn 46-jarigen held Pieter Cornelisz. het malle figuur moeten sparen van dan aan zoo'n onbeduidend ‘kind’ te schrijven: ‘Mejoffre... By U Ed. en zie jck niets dat mijn ongeregeltheit verschoonen kan, als de gunste, waerin 't U E. edelhartigheit gelieft heeft niy, ujt enkele heusheit, t'ontfangen. [Ick] kusse de handen van UE. nevens eeuwighen dank, dienst- en eerbiedenis.’
Dat schrijft, zegt de Hr De Vries, de erntfeste. Hoog-Baljuw van Gooiland, de deftige weduwnaar, de historiograaf van Hendrik den IVe, aan ‘een kind’!!
Zoo iets make Mr A.D.d.V. aan anderen wijs!
Maar wat mag toch wel de oorzaak zijn van dit acharnement tegen de arme Susanna?? Als de Heer De Vries zoo voortgaat, zal hij nog eens bevinden, dat Susanna Bartelotti nooit bestaan. heeft.
K.t.D.