Dietsche doctrinale
(1998)–Anoniem Dietsche doctrinale– Auteursrechtelijk beschermdDietsche doctrinale. In: Instituut voor Nederlandse Lexicologie (samenstelling en redactie), Cd-rom Middelnederlands. Sdu Uitgevers/Standaard Uitgeverij, Den Haag/Antwerpen 1998.
-
gebruikt exemplaar
Voor de digitale editie van Dietsche doctrinale in de dbnl is gebruik gemaakt van de Cd-rom Middelnederlands die in 1998 werd uitgebracht door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie.
algemene opmerkingen
De tekst op de Cd-rom Middelnederlands berust op de uitgave:
W. Kuiper (ed.).
De verwijzingen naar de foliumnummers en de kolommen in het oorspronkelijke handschrift zijn hier overgenomen.
Op de Cd-rom Middelnederlands wordt de volgende beschrijving gegeven van de oorspronkelijke bron:
‘Bron: 's-Gravenhage, Koninklijke Bibliotheek, 76 E 5
Datum: 1374
Omvang: 6667 verzen
Opm.: Het handschrift bevat in totaal 3+80+2 bladen; per bladzijde zijn er twee kolommen van 37 regels. Het moet ca. 1374 geschreven zijn, want de paastafel voorin het handschrift begint in dat jaar. De codex bevat naast de Dietsche doctrinale (fol. 1r-47rb, voorafgegaan door een inhoudstafel) nog de volgende werken: de Beatrijs (fol. 47va-54va) een aantal catechetische teksten waarin gedeelten of excerpten uit Der leken spieghel van Jan van Boendale en een drietal teksten van Jan van Ruusbroec: Vanden kerstenen ghelove, het Rijcke der ghelieven en Vanden gheesteliken tabernakel (fol. 54v-57r), Vanden aflaten van Rome (fol. 57v-61r), de Heymelijchede der heymelijcheit (fol. 61va-76ra).
Status: Diplomatisch
MNW-nr:372 (andere editie), 408.90 (ander handschrift), 914.B.XIV (ander handschrift), 998.B.4 (ander handschrift)
Opm.: Een elektronische versie van de tekst werd ons ter beschikking gesteld door W. Kuiper. De tekst, die uit drie boeken bestaat, is niet per boek, maar doorlopend genummerd. Net als in de versie Kuiper zijn de opgeloste afkortingen gecursiveerd. Er zijn echter ook enkele verschillen: in de hier gepresenteerde tekst zijn de beginletters van de verzen als kapitalen weergegeven; bovendien zijn in de inhoudstafel, die aan de eigenlijke tekst voorafgaat, voorlooppuntjes geplaatst tussen de rubrieken en de bijbehorende nummers.’
redactionele ingrepen
Koppen [Inhoudstafel], [Boek I], [Boek II] en [Boek III] toegevoegd.