Zaal) nu zijn commentaar, vervlochten met herinneringen, portretten en uitdagende satire. Hij ziet eigenaardigheden die alleen de noorderling opvallen, en verbindt die met inside-informatie waarover alle volksvoorlichters zwijgen’. ‘Dit tegelijk kritische en kundige boek zal de visie van elke lezer in Noord en Zuid beïnvloeden. Als er ooit een discussiestuk over Vlaanderen verschenen is, dan is dit het. Het zal aanstoot geven, dat staat vast. (weerom volgens de flaptekst)
Nou ja...Nu Deflo bij Manteau zit kennen ze ook daar wellicht Deus ex Machina en dus Pros De Stuyver en Léander Vernul...echte inside-informatie is alleen te verkrijgen in de kleine uurtjes aan de toog, dat weten onze verslaggevers, vraag het maar aan Thuysbaert, en dan liggen Hollanders al lang plat onder tafel want tegen meer dan twee Duvels zijn ze niet bestand. Dus dikke korrel zout bij de hand houden.
Op blz. 84 wijdt Wim Zaal een stukje aan Frans Buyle ‘Die groot dichttalent had maar zijn eigen ruiten ingooide’ aldus J.L. De Beider. Na een verslagje over een bezoek aan Buyle en zijn vrouw Liane Bruylants in de hoogste woonlaag van een onguur flatgebouw... gaat W.Z. verder: ‘In volstrekte stilte en vergetelheid zou Frans Buyle, 63 jaar oud, in 1977 overlijden... Alleen als de tijd een rechtvaardige rechter is wordt hij eenmaal gerehabiliteerd. Hij was een waarachtig dichter, dit verzwegen vroegoude kind met de blik op oneindig; verzen schreef hij, vooral in Opus 8 en Denkbeeldig Vertoon, waar tussen de regels zo'n verdwaasde leegte hangt dat je bij elke stap wegzakt... doch waar zijn die bundels gebleven? Waar liggen ze nog op een lekkende zolder, door de muizen aangevreten...?’ Mijn vader had me die middag een pakje gegeven, vergeeld in broos krantenpapier, er zat een dichtbundel in. Mijn vader, stoere en brave borst is 74 en hij liep nogal verloren sinds moeder een paar jaar geleden gestorven was. Dus wat doet zo'n man. Hij zoekt gezelschap en op een zondagnamiddag stelde hij ons Julia voor: ‘een pront vrouwmens, weef en één die kan werken, vier kinderen alleen grootgebracht omdat haar man haar toens had laten zitten om te gaan samenleven met een dichteres, hij schreef zelf ook gedichten.’ Nog voor ik het pakje open maakte wist ik reeds wat het bevatte. Ik kan Wim Zaal geruststellen, het lekt niet op die zolder. En zelfs inside-informatie volstaat niet altijd om licht te werpen op Vlaanderen.
Hier rijdt een domme buitenlander, Michel van der Plas, uitg. De Prom, 490 F.
Vlak bij Vlaanderen, Wim Zaal, uitg. Manteau
DWARSLEZER