zaam maar zeker neemt het aantal publicaties van Vlaamse literatuur in Nederlandse tijdschriften toe, terwijl naast de kleinere uitgevers als Opwenteling en WEL (met hun vestigingen in respectievelijk Eindhoven en Bergen op Zoom) nu ook de grote er meer belangstelling voor tonen.
Een Vlaamse bloemlezing poëzie van jonge, Nederlandse dichters complementeert deze tendens. De hiernavolgende in Deus ex Machina, een tijdschrift dat, wars van regionalisme, altijd haar bladzijden wijd open gezet heeft voor het buitenland en met name Nederland, wordt gekenmerkt door een bont karakter.
Vrijwel alle richtingen en stromingen, van traditioneel tot experimenteel, met uitzondering van het bühne-gericht werk (dat alleen op videoband of desnoods geluidsband volledig tot zijn recht komt) worden vertegenwoordigd.
Het enig andere criterium dat voor ondergetekende een rol speelde, was kwaliteit. Het is in dit verband dan ook een leuke bijkomstigheid, en niet meer dan dat, dat het gamma meer dan Holland of simpelweg de Randstad bedekt; Kostwinder is geboren in Groningen, Zwagerman komt uit Alkmaar, Inderwisch woont in Vlissingen en Budé's gedichten ontstaan in Maastricht. Wel is getracht per dichter een ontwikkeling in het eigen werk weer te geven.
De door de redactie van Deus ex Machina gewenste benaming heeft meer te maken met de leeftijd van de gekozenen dan met het feit dat het dichterschap op zich jong is. Hiermee wil niet gezegd worden, dat al wat oudere dichters die de laatste jaren debuteerden geen interessant werk leveren; Robert Anker, B. Zwaal en Victor Vroomkoning bijvoorbeeld staan garant voor poëzie van hoge kwaliteit. Wel mag van de jongeren, waarvan velen toch al meerdere publicaties op hun naam hebben staan, op z'n minst een andere, wellicht nieuwe kijk op het tijdsbeeld en de rol van de poëzie hierin, verwacht worden.
Deze bloemlezing wil bepaalde vooroordelen weg helpen nemen, aantonen dat het Nederlandse taalgebied volop mogelijkheden biedt meer ruikers samen te stellen dan alleen een spreekwoordelijk boeketje nieuwe boterbloemen.
Dat de lezer plukke!