Het alfabet en de grammatika van de plastische kunst is onmisbaar en wij verheugen ons erover dat deze overtuiging ook bij de jonge mensen meer en meer veld wint.
Wij spreken over kunst maar Georges Braque heeft gezegd: ‘Al wat in kunst belangrijk is, ligt voorbij de woorden’ (Georges Braque, Pensées sur l'art), geciteerd in Deus ex Machina nr 15. In dat vlak moeten wij ons geen illusies maken. Wat hier hangt of staat als kunstwerk is belangrijker dan hetgeen erover gezegd wordt.
Hoewel het enorm delikaat is, willen wij toch even het rijtje van de exposanten aflopen. Bovendien staan we voor een hyperkritisch publiek: wie me in dezen niet zou geloven, leze het tijdschrift Deus ex Machina.
Wat hier zal gezegd worden is dus eigenlijk veeleer bestemd als voorstelling voor de ‘andere aanwezigen’, niet in de eerste plaats voor de exposanten, en het is zeker niet onderworpen aan een regel ‘ne varietur’.
HUGO BESARD is hier tegenwoordig met een drieluik over ‘Leven en Dood’ en met een serie over de Houtsnippen. A coming man, maar reeds meer dan een belofte. Ik zag zijn bladen onder meer in De Hen te Melsele en in De Bist te Ekeren. Hij beoefent de ets en gemengde technieken rondom de ets op grote formaten. Dit is werk met inhoud. Hugo Besard is milieugezind: hij buigt zich over bedreigde vogelsoorten en ‘barokke’ flora. Naar de geest werkt hij eerder voorzichtig in de lijn van de fantastiek. Hij staat los van een literaire kontekst. Deze inbreng is technisch rijk. Hij getuigt van zichzelf: ‘Ik beoog in het zwartwitte een kleurrijke uitbeelding weer te geven.’ Dit werk maakt indruk.
MARC BRUYLANTS wordt erg geboeid door de elektronika. Zijn werk is technologisch geïnspireerd. Zijn kunst is aktueel, van deze tijd en sym- bolisch. Marc Bruylants heeft heimwee naar een monsterloze wereld. De monsters van onze tijd zijn de spruiten van wetenschap en techniek. Deze kunstenaar is, wat werd genoemd ‘een verkenner van de afgronden van de moderne mens.’ In het biezonder werden wij aangesproken door de wit-zwarte tekening ‘Tweeduizend-en-één nacht’ en door het schilderij ‘Reanimotion’, een allusie en woordspeling op de reanimatiekamer en op de ontmenselijking.
Marc Bruylants beschikt over een soliede pikturale hand. Als intens koloriet schept hij mobiliteit en schildert hij de brand van het leven.
De enige dame van het gezelschap - de vrouw is dan blijkbaar toch ondergewaardeerd - heet COLETTE CLEEREN. Van de wervelende bewegingen die ik heb gezien te Antwerpen twee jaar geleden in de Antwerp Medical and professional Building, is niet zo heel veel (meer) te bemerken, alleen nog in één nummer nl. ‘Comme un soleil noir’.
Een -isme: bijna hyperrealistisch, toch eerder naar het magisch realisme toe. Wat een evolutie, naar mijn gevoel, in de positieve zin op het vlak van de kwaliteit. Goed werk, prijzenswaardige bladen met een sterke