Enkele opmerkingen bij het inlijsten van originele prenten
Voor originele drukken wordt goed eersteklas handgemaakt papier gebruikt (of speciale aanmaak). Gewoonlijk is ernaar getracht om het gewicht van het papier in proportie te houden tot de zijden van de plaat. Afmetingen van een druk zijn piaatafmetingenc Tracht het bestaande papierformaat in zijn geheel te behouden, Snij echter nȯȯit met mes of schaar de randen van het papier eraf zoals ik al te vaak tot mijn leedwezen heb moeten vaststellen. Als er dan toch moet gekortwiekt worden, maak dan gebruik van een brievenopener, of de botte zijde van een tafelmes, zodat een rafelige papierrand wordt verkregen. Leg de prenten steeds vlak. Voor etsen geldt: rol de prenten nooit op, zodat de lijnen en diepe gedeelten konvex blijven.
Indien de prent in een passe-partout geplaatst wordt, gebruik dan alleen strookjes PAPIER-plakband om de prent aan de achterzijde vast te kleven, dus nooit plastic-plakband; dit gaat namelijk rekken. Het verliest bovendien na enkele jaren totaal zijn kleefkracht, zodat de prent gewoon uit de passe-partout valt. Tevens laat plastic-plakband, in tegenstelling tot papier-plakband (dierlijke lijm) bruine vlekken na op de prent.
De meeste ‘hardboard’ soorten (die de ‘rug’ vormen van een ingelijste prent) bevatten een hoge zuurgraad, welke na het inlijsten in de prent trekt. Om dit euvel te voorkomen kan men het hardboard of karton bedekken met een laag goed dekkende verf, ofwel een blad zuiver papier tussen de achterzijde van de prent en het hardboard plaatsen. Er bestaan ook kartons met een zeer lage zuurgraad.
Of u nu een warme lijst (hout) of een koele lijst (aluminium) verkiest, hoofdzaak is dat deze oversteekt zodat de prent van stof en andere onzuiverheden gevrijwaard blijft. Om volledige stofdichtheid te verkrijgen verdient het aanbeveling de passe-partout samen met het glas aan alle kanten zorgvuldig aan mekaar te kleven met papieren kleefband. De kleefband op de voorzijde van het glas moet echter iets minder breed zijn dan de overslag van de lijst, zodat de lijst alles netjes bedekt.
Als u niet van reflekties houdt: er is ook mat-glas in de handel. Dit matglas heeft zijn matheid te danken aan de lichtbreking die verkregen wordt door het glas korrelig te maken in de fabrikatie. Dit heeft tot gevolg dat de fijnheid van de daaronder ingelijste prent minder scherp wordt en de diepe zwarte tonen afzwakken. Indien u toch matglas verkiest om de niet-reflekterende eigenschap, gebruik dan nooit een passe-partout. De dikte van deze passe-partout maakt dat er tussen het glas en de prent een kleine ‘afstand’ ontstaat, zodat de prent wazig wordt en alle scherpte en toondiepte verliest.
John E. Palmer