HIPPOCRATES (ca. 460-ca. 370 v.Chr.) Grondlegger van de medische wetenschap. Zijn naam wordt verbonden met een verzameling geschriften, het zgn. Corpus Hippocraticum, waarvan men slechts enkele als echt kan aanwijzen (bijv. Prognosticatio). Zijn werk is vooral door Galenos bevestigd en verspreid. Tusculum, p.343.
HUGO DE ARGENTINA, HUGO RIPELIN, HUGO VAN STRAATSBURG
Inl. p.21; Daniëls, p.32-33.
ISIDORUS VAN SEVILLA (560/70-636) Spaans geleerde, aartsbisschop van Sevilla. Zijn encyclopedie Etymologiae sive originum libri XX omvat alle beschikbare kennis uit zijn tijd, gebaseerd op de klassieke auteurs, aangevuld met het werk van de kerkvaders. Het werk was zeer invloedrijk gedurende de Middeleeuwen.
E. Brehaut, An encyclopedist of the Dark Ages, Isidore of Seville. New York, [1964], (Repr. van de editie van 1912).
MICHAEL SCOTUS (gestorven ca. 1235) Schotse geleerde. Na bezigheden in de vertaalschool van Toledo werd hij hofastroloog van keizer Frederik II. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de vertaling van het werk van Aristoteles uit het Arabisch in het Latijn. Daarnaast vervaardigde hij tractaten van astrologische, alchemistische en fysiognomische inhoud.
Tusculum, p.533; HMES II, p.307-337.
PLATO (427-348 v.Chr.) Grieks wijsgeer. In verband met onze tekst volstaan we hier met het noemen van de Timaeus, waarin Plato o.a. zegt dat het universum, zowel als de aarde, rond moet zijn omdat dit de meest perfecte van alle vormen is.
Wright, p.15; The Encyclopedia of philosophy. Ed. P. Edwards. [2nd ed.] New York etc., [1972], vol. 6, p.314-341.
PLINIUS, Gaius P. Secundus, de oudere (23-79) Zijn Historia naturalis, een encyclopedie van de toenmalige kennis samengesteld uit het werk van honderden Griekse en Romeinse auteurs, gold als een van de belangrijkste bronnen voor de Romeinse en de middeleeuwse encyclopedisten.
Tusculum, p.655.
PTOLEMAEUS, Claudius (eerste helft 2e eeuw na Chr.) Grieks astronoom, geo-