1. Inleiding
Op 22, 23 en 24 november 2017 vond aan de Universiteit van Aruba de vierde conferentie van de Caribische Associatie voor Neerlandistiek (CARAN) plaats. Ditmaal werd de conferentie georganiseerd in samenwerking met Cross-Over, het tweejaarlijkse platform voor de interdisciplinaire en transculturele letterkundige neerlandistiek. In deze bundel treft u een aantal conferentiebijdragen aan die verzameld zijn door de organisatoren van de conferentie.
De doelstelling van de Caribische Associatie voor Neerlandistiek (CARAN) is de versterking van de samenwerking in onderwijs en onderzoek in de neerlandistiek van het Caribisch gebied door middel van de organisatie van een tweejaarlijks colloquium en een daaraan gekoppelde publicatie. Mede dankzij de steun van de Taalunie hebben tot op heden vier colloquia plaats kunnen vinden, tweemaal in Aruba, eenmaal in Suriname en eenmaal in Curaçao, en eind 2019 zal het vijfde colloquium opnieuw plaatsvinden in Paramaribo, Suriname. In 2011 werd deze associatie aan de Universiteit van Aruba opgericht als een samenwerkingsverband van neerlandici van Suriname en van de verschillende eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen.
De CARAN legt het verband tussen de eigen Nederlandstalige literaire tradities met unieke semiotiek en pragmatiek aan de twee zijden van de Atlantische oceaan. Door de fysieke afstand tot Europees Nederlands en de Europees Nederlandse literaire traditie, maar ook door het contact met andere talen zowel als de afzondering van de kleinschalige samenlevingen waarin ze bestaat, beleeft de taal een eigen ontwikkeling, op elke plaats anders. De taal- en letterkunde van het Nederlands kent ook, en wellicht bij uitstek, in het Caribisch gebied een rijkdom en diversiteit die de studie daarvan in context meer dan de moeite waard maken.
Het Nederlands is een officiële taal in de autonome landen Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Suriname, en natuurlijk ook in de eilandgebieden Bonaire, Saba en Sint Eustatius die deel uitmaken van het land Nederland. Voor de meer dan 800.000 inwoners van deze gebieden speelt het Nederlands een rol van betekenis, en voor meer dan 300.000 mensen in de regio is het ook de eerste taal. In het Caribisch gebied zijn deze sprekers van het Nederlands