Peter Smink
Fiets en stijl
Vijftien jaar heeft het geduurd voordat ik eraan toe was een echte koersfiets in bezit te krijgen. Dat is lang, maar voor iemand die is aangeraakt door de Fobie van Arne Jordal valt het te billijken. Daar genoemde fobie in geen der psychologische handboeken beschreven staat, is een korte uitleg op zijn plaats.
Arne Jordal is een Noorse geoloog die figureert in W.F. Hermans' Nooit meer slapen. De hoofdpersoon, Alfred Issendorf, heeft hem in Amsterdam ontmoet. De jonge mannen delen een wetenschappelijke belangstelling voor Finnmarken, een streek in het hoge noorden van Scandinavië. Alfred wil zijn promotie-onderzoek wijden aan de bevestiging van een theorie van zijn hoogleraar over het ontstaan van gaten in de bodem aldaar.
Arne Jordal heeft angst voor noviteiten, dat blijkt tijdens de expeditie die Alfred met hem naar het onherbergzame poolgebied onderneemt. Gereedschap dat nieuw is aangeschaft bijvoorbeeld zal men hem niet zien hanteren. Liever behelpt hij zich met afdankertjes of ondeugdelijk materiaal. Wanneer Alfred hem vraagt waarom hij bij het maken van een foto ‘perhaps’ mompelt, blijkt dat de lens van zijn toestel los in de vatting zit. Arne Jordal voelt zich ongelukkig met alles wat nieuw is, alles wat geld gekost heeft.
Ik geloof [...] dat als ik mezelf meer ontzeg dan anderen zichzelf ontzeggen, dat mij dan eenmaal iets geweldigs te beurt zal vallen.
Ik koester grote compassie voor een figuur als Arne Jordal; hij kiest niet voor de makkelijkste weg. Ik deel zijn angst. Iets verwerven door er geld voor neer te tellen is geen kunst, maar nog kwalijker dan het wezenloze kopen van een product, is dat je het vervolgens moet aanwenden. De mist in gaan met een nieuwe uitrusting maakt de afgang nog pijnlijker.
Wat mij in Nooit meer slapen - meer nog dan in Hermans' andere romans - aanspreekt is de uitgebeende stijl. De eerste zin is een fameus staaltje: de lidwoorden, de botheid van de mededeling; de toon van het verhaal is meteen gezet, maar ook elders in het boek zijn voorbeelden van een dergelijke uiterste doeltreffendheid aan te wijzen. Het lijkt erop dat deze stijl door de inhoud wordt gedicteerd. Ontbering roep je nu eenmaal niet op door wollig taalgebruik.
In Nooit meer slapen heeft Hermans zijn onderwerp dus benaderd door middel van een kale stijl: hoe dwingender het woordgebruik des te helser Alfreds