Van idealist tot geesteszieke
De Britse romancier (nou ja, zeg maar gerust ouwehoer) Jonathan Coe verklaarde in de geheel aan James Stewart gewijde BBC-documentaire One of the Good Guys (1997) dat geen mens in het volle bezit van zijn verstand zal claimen dat het optreden van James Stewart in It's a Wonderful Life (1946, geregisseerd door Frank Capra) hét hoogtepunt vormt uit de carrière van Stewart. It's a Wonderful Life neemt, zo betoogde Coe, in het oeuvre van Stewart eenzelfde positie in als A Christmas Carol in het oeuvre van Charles Dickens: deze korte roman was en is immens populair bij het grote publiek, maar geeft nauwelijks een indruk van de enorme reikwijdte van Dickens' talent. De vergelijking gaat nogal mank, want juist in It's a Wonderful Life wordt een doeltreffende samenvatting geboden van het verloop van Stewarts loopbaan, en de film is dan ook te beschouwen als een staalkaart van Stewarts talent. Dat de film uitsluitend nog op en rond de kerstdagen op de televisie wordt getoond doet daar geen enkele afbreuk aan.
In het begin van zijn carrière was James Stewart de perfecte uitbeelder van een sympathieke, idealistische en naïeve jongeman, later zette hij meer gekwelde persoonlijkheden neer, en in zijn laatste rollen speelde Stewart steeds vaker karakters die wegzakten in de duisterste diepten van een neurose. George Bailey, de naam van het personage dat Stewart in It's a Wonderful Life op indrukwekkende wijze tot leven brengt, doorloopt alledrie die stadia: Bailey begint opgewekt aan het avontuur, na de nodige kwellingen staat hij echter op het punt zelfmoord te plegen en uiteindelijk keert de hele wereld zich tegen hem en lijkt het zelfs of hij nooit heeft bestaan, dat hij zonder een enkel spoor te hebben achtergelaten letterlijk compleet verdwenen is - een angstige, om niet te zeggen psychotische ervaring.
It's a Wonderful Life biedt niet alleen een perfecte samenvatting van Stewarts carrière en een staalkaart van zijn kunnen, de film is ook zonder meer te beschouwen als een van de beste die er in de twintigste eeuw zijn gemaakt. Het is onmogelijk niét betrokken te raken bij het wel en wee van de erin opgevoerde personages, niet geëmotioneerd te raken door de getroebleerde gelaatsuitdrukkingen van George Bailey, of niet onder de indruk te raken van het complexe gegeven. Het slot van It's a Wonderful Life mag dan op het mierzoete af sentimenteel zijn, voordat dit gelukkige einde in zicht komt moet er veel pijn worden geleden.
In Pieces of Time beschrijft Stewart-biograaf (overigens: een van de velen) Gary Fishgall hoe Frank Capra James Stewart voor het idee van deze film won. ‘Jim,’ zei Capra, ‘je bent in een kleine stad en het gaat allemaal niet zo goed. Je begint te wensen dat je nooit geboren was. En je besluit zelfmoord te plegen door vanaf een brug in een rivier te springen, maar een engel met de naam Clarence komt uit de hemel dalen, en... eh... Clarence heeft zijn vleugels nog niet verdiend. Hij komt naar beneden om je te redden wanneer je in de rivier springt, maar Clarence kan niet