verdwijnt waar je bijstaat. Zo zit zij op een stoepje aan een stille gracht, Fondamento Furlani, uitkomend op hét Carpaccio-museum Scuola di San Giorgio degli Schiavoni, waar eeuwenlang Sint Joris, Sint Hieronymus, Sint Augustinus et alii aan de wand zijn blijven hangen, je weet niet wat je ziet.
De een na de ander ziet het meisje aan de overkant drie liefhebbers de deur ingaan, Duden, Beurskens, Hertmans. In één shot maak je dat met de bewegende camera mee - tenslotte blijkt de muze op de stoep verdwenen of ze er nooit had gezeten. Zij laat het werk over aan de drie gasten.
In de uitnodiging hadden de makers carte blanche gekregen: ze moesten zelf één van de doeken kiezen, ze konden hun eigen gang gaan, proza, essay, gedicht - alles mocht; de enige begrenzing lag in de tijd: twintig minuten tezamen. Ook de cameravoering lag in hun handen, bij wijze van spreken.
De moeilijkste klus was die van Anne Duden, die in het Duits, life, het doek van Joris en de Draak en het slagveld van hun speelterrein aftastte, in langzame bewegingen, waarbij zij af en toe in beeld kwam, kijken en lezend doordrong in diepe geheimen... dat heeft uren filmen en monteren gekost en in de Engelse versie moest het geheel ook nog nagesynchroniseerd worden. Hertmans zat voor het schilderij waar Augustinus door het raam de boodschap van de dood van Hieronymus ontvangt en helder beseft dat hij niet van alles het naadje van de kous kon weten, veel behoort tot het onmogelijke, zoals in de paradox de zee in de fles is verwoord. Hertmans leest, langzaam en innig, een lang gedicht, dat inzoomt op het schilderij en uitmondt in de rechtsonder zichtbare partituur, waarvan we de noten hebben opgezocht en later verklankt - een wereldpremière.
En Beurskens? Beurskens stond voor De dood van Hieronymus en had er een tragikomedie van gemaakt. Met droge stem las hij ter plekke een monoloog van de leeuw voor, springerig verwijzend naar allerlei details, ook van andere niet aanwezige schilderijen.
Zijn draaiboek zorgt voor een uniek document, dat ook in stilstaande beelden verrassend overeind blijft.