[Nummer 169]
Beknopte bio-bibliografie van Theun de Vries
Theun de Vries (Veenwouden, 1907) debuteerde in 1927 als dichter met de bundel Terugkeer. Als prozaschrijver debuteerde hij met de roman Rembrandt (1931). Deze roman, waarmee hij onmiddellijk de aandacht op zich vestigde, wordt nog regelmatig herdrukt, evenals de meerdelige cyclus over het geslacht der Wiarda's: Noorderzon, Stiefmoeder Aarde en Het rad der fortuin. Verder hij schreef historische romans als: Sla de wolven, herder! (1946), De vrijheid gaat in 't rood gekleed (1945) en 1848 (een trilogie rond het revolutiejaar 1848). Ook vergaarde hij faam met zijn boeken waarin beroemde kunstenaars een belangrijke rol spelen: de schilder Vincent van Gogh in Vincent in Den Haag (1963), de schilder Jeroen Bosch in Het raadselrijk (1964) en de Franse schrijver Guy de Maupassant in De vrouweneter (1976). Naast novellen, kritieken, gedichten, toneel en hoorspelen schreef Theun de Vries ook historische verhandelingen en essays. In 1982 werd van zijn hand de omvangrijke historische studie Ketters gepubliceerd. Een bock over Veertien eeuwen kettergeloof, volksbeweging en kettergericht, zoals de ondertitel luidt. Een hoogtepunt in zijn omvangrijke oeuvre is de 1060 pagina's tellende roman Baron. Een roman over De wonderbaarlijke Michel Baron, zijn leermeester Molière en de praatzieke Zonnekoning, die in 1987, het jaar waarin Theun de Vries 80 werd, werd gepubliceerd.
In 1988 schreef hij zijn eerste literaire thriller Het hoofd van Haydn. Een tweede verschijnt binnenkort: Rivierlandschap in de winter. Theun de Vries werd in 1963 onderscheiden met de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre. Hij is ere-doctor aan de universiteit van Groningen en ontving in 1987 de Verzetsprijs.
(HvdW)
Theun de Vries in 1972 in Dordrecht, herdenking van de Eerste Statenvergadering 1572. In opdracht van het Comité schreef hij De man met twee levens.
(Foto: De Telegraaf)