Video-performance
een aspekt van video-techniek in de kunst
Martha Hawley
De oorsprong van de video-techniek gaat terug tot de dertiger jaren. Video werd echter pas in de vijftiger jaren algemeen bekend, toen de televisie bij het publiek geïntroduceerd werd met een algemene doorbraak van de menselijke communicatiemogelijkheden.
Film, die een beeld vastlegt door een chemische reactie op licht, ging steeds meer achterlopen in vergelijking tot het werk dat door video werd gedaan; dat van de electronische registratie en presentatie van een beeld terwijl het nog voor de camera staat.
Dit aspect van video is van vitaal belang geweest voor het gebruik in de industriële, educatieve en artistieke sectors.
De kunsten hebben de technologische ontwikkelingen altijd toegepast, gebruik makend van vernieuwingen in druk, fotografie, film en sedert de geboorte van de televisie, video.
In het laatste decennium hebben artisten van verschillende oorsprong - schilders, beeldhouwers, dansers, schrijvers - de mogelijkheden van dit relatief nieuwe medium onderzocht. Het resultaat is, net als op het meer traditionele terrein van schilderen, beeldhouwen enz., een enorme variatie van stijlen en belangstellingen, waarvan de gezamenlijke noemer is video-tape en waarvan de algemene naam is VIDEO-KUNST.
In feite functioneert een goed werkend video circuit als volgt: de camera verandert het licht dat hij opvangt in een electrisch signaal genaamd video-signaal. De video-tape-recorder verandert het signaal in magnetische kracht die in de video-tape wordt opgeslagen. Die magnetische kracht wordt weer veranderd in een videosignaal als de recorder wordt verbonden met een TV-toestel, of een monitor, waar de toeschouwer een beeld ziet van het licht dat de camera oorspronkelijk getroffen heeft. Hierin openbaren zich de belangrijkste voordelen van video boven oudere vormen zoals fotografie of film, zoals: de afspeelbaarheid van het beeld op monitors, directe controle over het beeld vermeerderd met aanvullende electronische mogelijkheden, die bepaald worden door de grotere of kleinere mogelijkheden van de gebruikte uitrusting. Deze karakteristieke aantrekkelijkheden van het medium zijn toegepast op verschillende terreinen van kunst: video-tapes, video-installaties en het gebruik van Video bij live-performances. De vroegste activiteiten in verband met wat nu video-performance wordt genoemd, kwamen van de Koreaan Nam June Paik en de Duitser Wolf Vostell in het begin van de jaren zestig.
Paik, student bij Karlheinz Stockhausen, stapte van zijn studie van electronische muziek over op het onderzoek van video-communicatie. Hij begon met het plaatsen van electromagneten op televisietoestellen ten einde de commerciëel uitgezonden video-signalen te vervormen.
Een soortgelijk gebrek aan eerbied voor de officiële aard van de televisieuitzendingen had Vostell al eerder geïnspireerd tot het in de grond stoppen van een TV., nadat hij het toestel had kapotgemaakt en in prikkeldraad verpakt.
Deze eerste experimenten braken met het passieve aanvaarden van de uitzendingen door de officiële netten door de creatie van een onafhankelijke video.
Midden zestig kwam de eerste goedkope draagbare video-apparatuur op de markt, nu algemeen bekend als portopak. Sedertdien zijn honderden kunstenaars in staat geweest te experimenteren op het terrein van de videokunst. Bruce Nauman, een Californiër, was een van de eerste kunstenaars die video gebruikte om zijn live-performances op te nemen. Hij was eerst schilder maar kreeg belangstelling voor het gebruik van zijn lichaam buiten-het-linnen. Eerst gebruikte hij film en daarna video om zijn werk vast te leggen, zoals b.v. ‘Violin Tuned D.E.A.D. (1969) en “Slow Angle Walk” (1968), waarbij de camera horizontaal stond. Bij ander werk zoals’ Revolving Upside Down (1969) en “Lip Sync” (1969) stond de camera onderste boven. Neuman bewoog binnen en buiten camerabereik en het resultaat van dit karakteristieke werken met hoeken en met de kracht van het videobeeld, was het zeer expressieve “Early Work”.
Afgezien van esthetische overwegingen van beeldkwaliteit en compositie, is het gebruik van video voor documentaire doeleinden voor de kunstenaar nog steeds van groot belang vanwege de directheid en de relatief lage kosten en dat zal ook zo blijven.
De term video-performance wordt echter meer en meer gebruikt voor de actie-vertoningen of live-performances waarbij de kunstenaar al of niet zelf zichtbaar is, terwijl videobeelden een integraal onderdeel zijn van wat de toeschouwer ziet en ervaart.
Verscheidene jaren na zijn eerste werk met de electromagneten, maakte Paik een amusant stuk van dien aard in de T.V.-cello en de T.V.-bra, de beide voorwerpen bespeeld en gedragen door de celliste Charlotte Moorman. De objecten bestonden in feite uit monitors, die zo geplaatst waren dat zij op die voorwerpen geleken. Paiks musicale en technische achtergrond droegen bij aan het product, waarbij de electronische verbindingen tussen de bh en de cello het effect te weegbrachten van verandering van het beeld op de T.V.-bra onder invloed van de T.V.-cello. Paik heeft zelf uitleg gegeven van zijn electronische inspiratie bij dit en bij ander werk in 1963, toen hij schreef: ‘Mijn experimentele TV is... net als de natuur, die niet mooi is omdat hij mooi verandert maar eenvoudig omdat hij verandert...’.