Salamanders
Nieuwe titels }
Tentoonstelling omslagen }
Zondagmiddag 7 september opende de auteur/criticus Adriaan van der Veen in Galerie de Fiets te Delft de reizende tentoonstelling gewijd aan het veertigjarig jubileum van de Salamanderreeks. De expositie laat zowel de originele kunstwerken, die voor de Salamanderomslagen zijn gemaakt, als vrij werk van de 38 kunstenaars zien.
Adriaan van der Veen, zèlf auteur bij de uitgever van de reeks Em. Querido, gaf nog eens aan hoe hij zelf er altijd naar uitkijkt zijn boeken na verloop van tijd als Salamander uitgegeven te zien, vooral vanwege het prachtige en zo vermaarde omslag. Van zijn boek ‘In liefdesnaam’, wat in de herfst verschijnt, zal, aldus Van der Veen, wel eens een Salamanderuitgave uitkomen, wanneer het boek als paperback ‘z'n tijd heeft gehad’.
Hij sprak er zijn bewondering over uit, dat ondanks de enorme diversiteit aan omslagen de serie altijd z'n eigen, duidelijk herkenbare, gezicht behouden heeft.
Inmiddels zijn er weer 6 nieuwe titels aan de al zo uitgebreide reeks toegevoegd.
Na 42 jaar is de roman ‘Oostenwind-Westenwind’ van de Amerikaanse schrijfster Pearl S. Buck voor het eerst herdrukt. Dit debuut van Pearl S. Buck, dat zich, zoals vele van haar boeken, in het China van het begin van deze eeuw afspeelt, kan nu, zeker in een tijd dat de belangstelling voor China sterk toeneemt, bezien worden in het licht van de toen reeds te voorspellen ontwikkelingen.
Na ‘Noorderlicht’ (onlangs herdrukt) en ‘Tijding van ver’ is nu van Bordewijk ‘Bij gaslicht’ verschenen. Het boek bevat een aantal, grotendeels eerder verspreid uitgegeven, korte verhalen, die zich allen afspelen in de tijd van het gaslicht, de overgangstijd tussen romantiek en nieuwe zakelijkheid.
Ook van Antoon Coolen zijn een respectabel aantal titels als Salamander uitgegeven. Echter (nog) niet ‘De Peelwerkers’, die in de pocketeditie van Nijgh & van Ditmar al 15 drukken beleefde. Twee vrij onbekende novellen zijn nu tot één boek gebundeld: ‘Jantje de Schoenlapper en zijns Weens Kiendje’ en ‘De man met het Jan Klaassenspel’, waarvan de eerste drukken respectievelijk in 1927 en 1933 verschenen.
De psychologische roman ‘Juffrouw Lot’ van Simon Vestdijk beschrijft de relatie tussen enkele studenten en een huishoudster die tot vele verwikkelingen leidt en waarin de hoofdpersoon ten onder gaat.
De eerste twee delen van een serie van vier over de Nederlandse letterkunde over Indonesië vanaf de Compagniestijd tot heden zijn verschenen: ‘Wie verre reizen doet’ (tot 1870) en ‘In de schommelstoel’ (1870-1935). De laatste twee boeken (1935-heden) zijn reeds eerder in de reeks uitgebracht. Samensteller is -hoe kan het anders-Rob Nieuwenhuys, die bovendien alle auteurs, waarvan bijdragen zijn opgenomen, inleidt.
Nieuwe Salamanders:
Pearl S. Buck: ‘Oostenwind-Westenwind’ vertaling: Beb Zody
F. Bordewijk: ‘Bij gaslicht’
Antoon Coolen: ‘Jantje de Schoenlapper en zijns Weens Kiendje’ en ‘De man met het Jan Klaassenspel’
Simon Vestdijk: ‘Juffrouw Lot’
Rob Nieuwenhuys: ‘Wie verre reizen doet’
Rob Nieuwenhuys: ‘In de schommelstoel’
prijs per deeltje: 4.90
Omslag: Peter van Poppel
De tentoonstelling is geopend van 7 tot 27 september 1975, woensdag tot en met zondag van twaalf tot achttien uur.
Galerie ‘De Fiets’
Oude Delft 195 te Delft