Ik had al vroeg contacten met de jongens van de Bezige Bij en met Jaap Romijns slimme exploitatie van de papiertoewijzing en de ontduiking van de censuur. In zijn Ad Interim, Schildpad-en Handpalmreeks verschenen ‘De Visvangst’ en ‘De nood der ratten’ (met de Haan zonder hoofd), geïllustreerd door Jos Ruting, die reeds vóór de oorlog mijn protestgedichten illustreerde. Bij het verminderen van de papierbeschikkingen werd ik meer op eigen druk en verspreidingswegen teruggeworpen. Zo komt ‘Het Wachtvuur’ en ‘Strophen op zingende soldaten’, dat nog gedrukt verscheen maar wegens gebrek aan materiaal niet geniet kon worden. Uit ‘Stekelbaarzen’ citeer ik:
Reiziger doet Berlijn
Geen week geleden kwam ik hier
en vond een stad vol ijlend leven
Nu kijk ik weer uit het portier;
verrek, waar is Berlijn gebleven?
Uit: ‘Strophen op zingende Soldaten’:
Zing, schoelje, zing, met smoelen groot en klein.
Uw schunnig repertoire met het gelald refrein
schenkt u de vreugde niet, noch brengt u één victorie
Bij God, als gij eens zwijgt, hoe zal ik zingend zijn.
Een gedrukte kaart met het gedicht ‘De Russen staan in Polen’, is weer via hand over hand verspreid. Maar ook de geboorte-kaartjes van de jongste zoon (nota bene in februari 1945 gedrukt en verzonden) droegen een duidelijke signatuur van verzet. Als merkwaardigheid wil ik nog vermelden dat ik mijn gedichtje ‘Aan de vrouwen van Holland’ na de oorlog terugvond in het in Engeland verschijnende Vrij Nederland. Onlangs ontving ik nog de vertaling van de strophe uit de ‘Russen staan in Polen’ in het Russisch (Literatura Antifacist kogo Europi 1939-1945) Moskou 1972. Nota Bene: een gebed met de eerste strophe:
Zo hebt Gij eindelijk, Heer,
het Duitse beest geslagen.
Gij kondt niet langer meer
zijn rauw geweld verdragen.
zijn vlucht tot hier bevolen.
Vandaag klonk door de straat:
‘De Russen staan in Polen’.
Het is al met al een klein bedrijf geweest, maar het schonk in elk geval een gevoel van bevrijding, een verwoording ook van gevoelens waar zo vele anderen aan leden, een steeds waardevoller Stimulans tot volhouden hoe beroerd de berichten in het begin ook luidden en hoe hoog de nood in de laatste etappe steeg.
Vlak voor de bevrijding verscheen nog Van hart en land en Moederkoren (voorlopige uitvoering) in samenwerking met Jan Jacobs. De bundel die onder dezelfde titel na de oorlog compleet verscheen.