efficient uitgevoerd kunnen worden door het Ruilbureau, dat door ervaring en inrichting daarvoor het meest geschikt zou zijn.
Behalve overheidspublicaties ruilt het Ruilbureau ook een aantal door de Regering gesubsidieerde uitgaven. Een belangrijk aandeel hiervan wordt gevormd door wetenschappelijke tijdschriften. Zo heeft het Ruilbureau de beschikking gekregen over een honderdtal exemplaren van het tijdschrift ‘Neophilologus’, waarvoor in ruil uit vele landen belangrijke verwante tijdschriften worden terugverkregen, die door het Ruilbureau dan geplaatst worden in de daarvoor het meest in aanmerking komende bibliotheken, meest van universiteiten. Ook met exemplaren van andere tijdschriften vinden dergelijke ruilingen plaats, als Mnemosyne, Museum, het Tijdschrift voor Geschiedenis, Nijhoff's Bijdragen, het Tijdschrift voor Ned. Taal en Letterkunde, enz. Het grote culturele belang van dit soort ruilingen behoeft, geloof ik, niet nader toegelicht te worden.
3. Een derde taak van het Ruilbureau bestaat in het leggen van contact tussen overheidsinstellingen, organisaties, wetenschappelijke instellingen, geleerde genootschappen, enz. in Nederland en daaraan verwante lichamen in het buitenland. Dergelijke verzoeken bereiken het Ruilbureau van de Koninklijke Bibliotheek geregeld, zowel uit het buitenland als ook uit het eigen land. Het Ruilbureau kan dan door reeds bestaande relaties en anderszins in vele gevallen belangrijke contacten tot stand brengen. Het spreekt vanzelf, dat de aard van de ruil geheel door de ‘partijen’ zelf geregeld wordt. De expeditie loopt dan uiteraard meestentijds weer over het Ruilbureau.
4. Om een goed overzicht te verkrijgen van wat in Nederland aan overheidspublicaties verschijnt, is het Ruilbureau van de Koninklijke Bibliotheek al dadelijk na zijn oprichting begonnen hiervan een lijst samen te stellen. Voordien ontbrak zo'n bibliografisch overzicht geheel. Brinkman's catalogus toch was en is in dit opzicht volkomen ontoereikend, vooral ook omdat vele overheidspublicaties niet in de handel zijn. De eerste jaargang van deze bibliografie, getiteld: ‘Nederlandsche Overheidsuitgaven. Lijst van officieele uitgaven verschenen in Nederland en Nederlandsch Oost- en West-Indië, bewerkt door het Ruilbureau der Koninklijke Bibliotheek’, beschrijft de publicaties van Rijk, Provincies