Mededeelingen.
Over de arbeidstijden en bezoldigingen aan de Nederlandsche bibliotheken en leeszalen is na verzameling van gegevens door stelselmatige rondvraag in opdracht van de Nederl. Vereen. van Bibliothecarissen en bibliotheekambtenaren een uitvoerig rapport verschenen als extra-aflevering van Bibliotheekleven. Op 31 bladzijden brengt het eene groote menigte gegevens, door den heer J.D. C.v. Dokkum met zorg zoo goed mogelijk geordend. Voor den inhoud kunnen we naar deze uitgaaf verwijzen; de hoofdindruk is wel, dat er niet alleen geene eenheid van regeling bestaat, maar dat werkelijke bezoldigde bibliotheekbetrekkingen allen aan een klein getal groote bibliotheken bestaan; de kleinere worden bestuurd door menschen voor wie dit of een bijbaantje of geheel een lief hebberijzaak is. En aan de leeszalen is bijna overal dit laatste het geval; daar zijn vooral dames werkzaam voor wie deze taak een stuk ‘maatschappelijk werk’ is. Eigenlijk wisten we dit alles wel, maar hier wordt het door meedeeling van de feitelijke gegevens nog eens duidelijk voor oogen gesteld.
In Augustus werd aan De Tijd door den Belgischen correspondent bericht, dat de bekende geoloog en deskundige op het gebied van het Limburgsche mijnwezen, Pater Schmitz te Leuven, door de Duitschers is gevangen genomen. Pater Schmitz stond aan het hoofd der bekende keurboekerij.
Een later bericht over dezen gevangen bibliothecaris, is niet tot ons gekomen.
De Koninklijke Bibliotheek te Berlijn miste gedurende het jaar 1915/16 ten gevolge van den oorlog meer dan 40 % van haar personeel. Aan het einde van het jaar waren van het vaste personeel nog 1 directeur, 9 bibliothecarissen, 3 hulpbibliothecarissen, 2 assistenten, 3 volontairs, 1 bureausecretaris, 11 bibliotheeksecretarissen, 1 bureauassistent, 4 ‘expedienten’, 1 ‘kanzlist’ en 40 onderbeambten in krijg sdienst en hospitaaldienst Bovendien nog 13 helpers en eene helpster en een aantal boekbinders en arbeiders.