Vertooning van een boek aan Heeren Wethonderen ter vertaling.
Haarlem 4 Jan. 1914.
Schouwtjesplein 13.
WelEdZeerGel. Heer,
Naar aanleiding van Uw mededeeling in ‘Het Boek’ van 15 Nov. 1913, blz. 352, dat mij toevallig gister onder oogen kwam, stelt gij er misschien belang in te weten, dat in mijn bezit is een boekje van Link: ‘Grundlehren der Anatomie und Physiologie der Pflanzen’ Göttingen 1807, waarin op het titelblad deze woorden geschreven staan: ‘Vertoond aan Heeren Wethouderen ter vertalinge in de Nederd. Taal door Covens den 18 Aúgustus 1807 in kennisse van my H. Huijghens’. Hebben we hier wel te maken met een regeling van het auteursrecht, zooals Uw veronderstelling is, of moest ieder boek gekeurd worden, voordat een vertaling gepubliceerd werd?
Inmiddels hoogachtend Uw Dw.
M.J. SIRKS,
Biol. Docts.
Nederlandsche brief over bibliotheekwezen. - De Oesterr. Zeitschr.f Bibl. wesen bevat weer een Nederlandschen brief uit den Haag van de hand van C.H. Ebbinge Wubben, gedateerd van April 1913, waarin eerst de beide in 't laatst van 1912 tot stand gekomen vereenigingen en de Bibliotheekgids vermeld worden; voorts nieuws wordt meegedeeld over de Koninklijke bibliotheek, de Universiteitsbibliotheken, en die der Technische Hoogeschool; daarna verteld wat op 't gebied van de leeszalen geschied is, iets over den dood van Van Rijn en de plannen in Rotterdam, over muziekbibliotheken, de bibliotheek voor wijsbegeerte, de reizende bibliotheekjes van het Nut, de kinderleeszaal. Eindelijk wordt over de voornaamste boeken en opstellen op 't gebied van bibliotheekgeschiedenis en bibliografie het een en ander verteld.
Boekkunst. - De firma Adolf Weigel Leipzig verzond haar 104en prijscatalogus (Litteratur, Kunst, Kulturgeschichte, enz.) De zetwijze is eigenaardig. De eerste regel van elken titel is. als veelal, uitspringend. Om den spiegel is een kaderlijn, rechts en links enkel, boven en beneden gedoubleerd op een afstand van 1 augustijn, in het midden van de onderste dubbele lijn het paginacijfer. Aan een en ander is niets buitengemeens. Dit zit in de plaatsing van het titelvolgnummer, dat buiten het kader in de linkermarge geplaatst is. Het tegendeel van storend, geeft het een eigenaardig effect, dat aan de practijk allerminst in den weg staat.
J.W.E.
Krantenbedrijf. - De firma Wm. Dawson & Sons Ltd. te Londen zond mij de 28e uitgaaf 1914 van haar List of annual subscriptions to english, colonial, and foreign newspapers, magazines &c. Van allerlei dagbladen en periodieken uit Europa en Azië, uit Nieuw-Zeeland en Egypte, uit Noord en Zuid en Oost en West is opgegeven de titel en de prijs, beide met zeldzame uitzonderingen telkens in één regel. Die titelopgaven staan op p. 3-45 en 67-122, dat zijn 97 bladzijden van 54 regels. Van het product dezer cijfers aftrekkende een geraamd cijfer voor witte regels e.a. worden hier genoemd ruim 5000 periodieken. Dit getal is stellig verre beneden de werkelijkheid, maar toch de moeite waard, indien bedacht wordt welke bijzondere moeilijkheden er reeds aan verbonden zijn de noodige gegevens te verkrijgen uit eigen land.
J.W.E.
Papier fabricatie. - Als negende bandje van de serie Monographien des Buchgewerbes (zie p. 340) verscheen een goed geïllustreerde studie over Die Papier fabrikation. Daar ik vreemdeling op dit speciale gebied ben, kan ik geen eigenlijke beoordeeling geven. De positie van den schrijver dr. Bruno Possanner von Ehrenthal, die zich noemt ‘Vorstand der papiertechnischen Abteilung des städt. Friedrichs-Polytechnikums in Cöthen’, waarborgt het technisch-wetenschappelijk juiste.
J.W.E.
Rotogravure. - In de Papier Zeitung (13 Nov. 1913, 3372) schrijft Fritz Hanse te Berlijn niet gunstig over deze techniek. Zij is veel te veel geprezen. Bruikbaar voor illustratie op krantenpapier, kan deze druk allerminst