verzameling geschiedkundige en andere werken van wijlen Mr. B. Mees. Het aantal werken dat de instelling bezit wordt opgegeven als 37628, bestaande in 65456 deelen. Voor aankoop is besteed ƒ 2904.12. Er werden in 't geheel 18480 deelen aan huis ter lezing verstrekt.
De Bibliotheken in Nederland. - Nog in de maand Mei is de Nederlandsche Bibliotheekgids. voor enkele maanden door de Nederl. Vereeniging van bibliothecarissen en bibliotheek-ambtenaren ontworpen(zie afl. Febr. blz. 79), in het licht gekomen. Het boekje van 88 bladzijden, ‘samengesteld door het Bestuur’, en uitgegeven door A. Oosthoek te Utrecht, zal wel reeds in handen van alle lezers van Het Boek zijn, zoodat eene korte vermelding hier voldoende schijnt. Het is een boekje voor practisch gebruik; kortheid en volledigheid zijn nagestreefd en ook vrij goed bereikt. In afwijking van de Rijks-statistiek voor enkele jaren geleden, waarmee men het onwillekeurig - hoewel niet geheel billijk - vergelijkt, zijn hier die bibliotheken opgenomen, waarvan de vermelding de moeite waard scheen, en niet de tallooze onbeduidende plaatselijke volksleesgelegenheden. Zoo veel mogelijk is al het noodige meegedeeld, adres, organisatie, openstelling, inhoud, literatuur, catalogiseering. De schikking volgt de alfabetische orde van de plaatsen van vestiging, als ik juist tel 62 in getal; te Amsterdam zijn een 70-tal bibliotheken vermeld, onder 's Gravenhage tel ik er 50, onder Utrecht 20. Door toevoeging van een register is getracht voor bepaalde onderwerpen aan te wijzen, in welke bibliotheken men over elk daarvan iets vindt; of dit gelukt is, zal de practijk moeten leeren.
Trouwens ook in andere opzichten zal door ondervinding moeten blijken wat nog aangevuld en verbeterd moet worden. Gelegenheid tot dit laatste zal er wel komen, daar het boekje reeds nu bijna is uitverkocht. Het zou weinig nut hebben, hier kleine gebreken te gaan zoeken en aanwijzen. Als bewijs van belangstelling wil ik intusschen opmerken dat op blz. 31 niet vermeld is, dat Kesper's belangrijke opstel over den oorsprong der Goudsche librye ook is opgenomen in Het Boek II blz. 60, waar het voor zoekenden gemakkelijker zal te vinden zijn dan in het Dagblad van Gouda. Voorts dat bij de Utrechtsche Universiteitsbibliotheek onder Geschiedenis (blz. 75) nog wel vermeld had mogen worden Evers, De bibliotheek der Rijksuniv. te Utr. in het Tijdschr. v.b. en b. VII (1909) blz. 257-277.
B.
Bibliotheken in Ned. Oost-Indië. - In het Meinummer van het ‘Koloniaal tijdschrift’ breekt J. van Dissel een lans voor het oprichten van gewestelijke bibliotheken. ‘Welk ambtenaar bij het B.B.’, zoo zegt hij, ‘heeft niet meermalen dringend de behoefte gevoeld aan het raadplegen van boekwerken, geschriften e.w.d.m.z. de residentie betreffende, waarin hij momentaan werkzaam is, om tot de ervaring te komen, dat zonder deze zelf zich aan te schaffen, ze alleen te betrekken zijn uit de bibliotheek van het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen en, doet hij daartoe een poging, bovendien te moeten vernemen, dat ze uitgeleend zijn, en ja, wanneer? kunnen toegezonden worden.
Zich de betrekkelijke werken, enz. zelf aan te schaffen behoort natuurlijk pecuniae causa tot de vrome wenschen, en dan, heden zit hij hier, over een jaar werkt hij in een ander gewest, waardoor het bezit van een boekerij, tengevolge van de hooge transportkosten bij verhuizingen, geen lust doch een last wordt.
Aan het bovenbedoelde bezwaar zou zeker tegemoet gekomen kunnen worden, indien ter hoofdplaats van elk gewest zich een bibliotheek bevond voorzien van werken, geschriften, overdrukken, kaarten, enz. de residentie betreffende, waaruit de ambtenaar die boekwerken zou kunnen betrekken, welke hij in het belang van zijn bestnuurstaak wilde raadplegen of bestudeeren.
Het nut van dergelijke boekerijen springt zóó in het oog, dat het ons in waarheid verbazen moet, dat niet overal dergelijke bibliotheken reeds bestaan, en pas in 1905 de Regeering zich met deze zaak heeft ingelaten.’
De schrijver gaat dan verder na hoe aan de middelen te komen benoodigd voor dergelijke boekerijen, bespreekt de organisatie er van en meent dat steun van de regeering gewenscht is.